Katwijk wil af van papier en gemeenteberichten nog alleen online publiceren

Als het aan Katwijk ligt verschijnen gemeenteberichten in de toekomst alleen nog online

Als het aan Katwijk ligt verschijnen gemeenteberichten in de toekomst alleen nog online© Archieffoto: ANP/Alexander Schippers

Max Meessen
Katwijk

De gemeente Katwijk wil vanaf 1 januari gemeenteberichten, zoals besluiten van de gemeenteraad en toekenningen van vergunningen, online publiceren. Op dit moment worden deze berichten nog gepubliceerd in de lokale krant de Katwijksche Post en huis-aan-huisbladen de Rijnsburger en de Valkenburger.

Volgens het gemeentebestuur is voor deze constructie echter nooit een duidelijke afspraak geweest. Katwijk en de drie weekbladen hebben bijvoorbeeld nooit een contract afgesloten waarin is vastgelegd dat de gemeente via deze media haar berichten communiceert.

Daarnaast treedt vanaf 1 juli volgend jaar de nieuwe Wet Elektronische publicaties in werking. Daarin is bepaald dat gemeenten hun besluiten digitaal moeten communiceren via een website. Daarnaast blijft het voor gemeenten toegestaan om deze besluiten ook op papier via bijvoorbeeld een lokale krant te publiceren, maar dat is niet meer verplicht.

Papier

Ook nu al zet Katwijk een deel van de gemeentelijke berichten, zoals verkeersbesluiten, op de website. Katwijk wil nu dat alle berichten vanuit het gemeentebestuur op deze webpagina komen te staan. Katwijk ziet bovendien een toename van het aantal bezoekers van de gemeentelijke website. Uit de toename blijkt volgens de gemeente dat er een groeiende behoefte is aan digitale communicatie.

Om te zorgen dat inwoners wel goed geïnformeerd blijven over de besluiten van de gemeente, start Katwijk een communicatiecampagne. Daarin krijgen inwoners de keuze om aan te geven welke informatie ze toch liever op papier blijven lezen.

Het geld dat de gemeente bespaart met het omgooien van de communicatie gaat naar een nieuw op te richten mediafonds. Daarvoor keek Katwijk naar de gemeente Leiden dat al twee jaar zo’n fonds heeft. Hoe het fonds er precies uitgaat zien is nog onduidelijk, maar het budget ervan wordt beschikbaar gesteld aan de lokale journalistiek.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.