Naturalis genomineerd voor museumprijs en wil geld gebruiken voor de bouw van een professionele studio

De zaal Live Science van natuurhistorisch museum Naturalis.© Foto Mike Bink

Theo de With
Leiden

Naturalis is een van de drie genomineerden voor de BankGiro Loterij Museumprijs. De winnaar ontvangt 100.000 euro om een ’museumdroom’ te realiseren.

Naast Naturalis zijn ook het Mauritshuis in Den Haag en filmmuseum Eye in Amsterdam genomineerd voor deze prijs. Op basis van het aantal uitgebrachte publieksstemmen wordt bepaald wie de prijs wint.

Het thema van de prijs is dit jaar ’Achter de schermen voor het voetlicht’. De musea mochten een plan indienen hoe zij een groter publiek zouden willen bereiken voor hun activiteiten. Uit de ingediende ideeën heeft een jury voor deze drie kandidaten gekozen.

Naturalis wil de 100.000 euro gebruiken voor de bouw van een professionele studio. Directeur Edwin van Huis zegt daarover: ,,Met een eigen studio kunnen we onze onderzoekers altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal brengen met hun kennis en verhalen. Hiermee kunnen we onze passie voor de natuur overbrengen aan zoveel mogelijk mensen. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit.’’

Het Mauritshuis zet het bekende schilderij van de stier van de Paulus Potter in als troef. Dit enorme schilderij wordt de komende jaren gerestaureerd en het geld wil het museum gebruiken om daar een bijzonder project van te maken. Eye in Amsterdam wil het prijzengeld gebruiken voor een reizende bioscoop en daarmee door het land trekken.

Het publiek kan de komende weken via www.museumprijs.nl stemmen op een van de drie genomineerde musea. Op woensdag 2 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.