Coronacijfers week 45: Daling nieuwe besmettingen in Hollands Midden zet door: 35 procent minder dan een week eerder

Leiden

De daling van de coronabesmettingen in Hollands Midden zet ook de laatste dagen door. Tussen maandag 2 en zondag 8 november (week 45) zijn er 2408 nieuwe gevallen bij gekomen. Dat is 35 procent minder dan de week ervoor.

In week 44 telde het gebied nog een record-aantal van 3703 nieuwe besmettingen, net iets meer dan de week daarvoor, die afsloot met 3663.

Meest zichtbaar

Voor het eerst in deze tweede golf sluit een week dus af met een forse daling, tot blijdschap van de GGD Hollands Midden. Het lukt de GGD nu weer steeds beter om goed bron- en contactonderzoek te doen.

De daling is het meest zichtbaar in de Rijn- en Veenstreek. Hier kwamen 463 nieuwe gevallen bij, wat 43 procent minder is dan een week eerder (-354). Alphen aan den Rijn telde zondagavond 328 positief getesten, 244 minder dan een week eerder. Kaag en Braassem sloot de week af met 59 (-45) en Nieuwkoop met 76 (-65).

Ook in de Leidse regio gaat de daling hard, 39 procent minder, met 545 nieuwe gevallen. In Leiden stond de teller zondagavond op 342 (-214), in Oegstgeest op 59 (-26), in Voorschoten op 57 (-44), in Leiderdorp op 69 (-47) en in Zoeterwoude op 18 (-14).

De Duin- en Bollenstreek laat met 641 nieuwe gevallen een afname van 33 procent ten opzichte van een week eerder zien. Ook in Katwijk gaat het aantal omlaag. Maar, met 15 procent, minder hard dan bij de andere gemeenten. Katwijk telt 339 nieuwe besmettingen (-62), Noordwijk 104 (-129), Hillegom 33 (-35), Lisse 55 (-49) en Teylingen 110 (-46).

De Goudse regio, die ook onder Hollands Midden valt, telde 759 nieuwe gevallen. Dat is een afname van 27 procent.

Werkelijkheid

Of de cijfers van de nieuwe besmettingen helemaal overeenkomen met de werkelijkheid, is nog wel de vraag. Want de GGD Hollands Midden heeft nog steeds het idee dat niet elke commerciële teststraat een positieve uitslag meldt, terwijl dat wel verplicht is. ,,Wij krijgen een fors aantal minder testaanvragen en we horen dat het bij de commerciële teststraten heel erg druk is. Als we dat tegen elkaar afzetten ontstaat bij ons het beeld dat niet alles gemeld wordt’’, zegt woordvoerster Carin Boon. ,,Zeker weten doen we dat niet, want we weten niet wat er in die commerciële straten gebeurt. Gelukkig zijn er zeker ook teststraten die het wel doen.’’

Opnames en overlijdens

Het aantal ziekenhuisopnames en de sterfte blijven onverminderd hoog. Opnames en sterfte lopen meestal een tot enkele weken achter op de nieuwe besmettingen, dus onverwacht komt dat niet. Net als de twee weken daarvoor moesten opnieuw 45 regiogenoten naar het ziekenhuis. Het gaat om inwoners van Katwijk (6), Noordwijk (4), Alphen aan den Rijn (3), Oegstgeest (3), Leiden (2), Leiderdorp (2), Voorschoten (1), Hillegom (1) en 23 inwoners van de Goudse regio.

Achttien regiogenoten overleden aan het coronavirus, zes minder dan vorige week. Opvallend is Alphen, met vier overledenen. De overigen komen uit Leiden, Voorschoten, Katwijk (2), Noordwijk (2), Lisse en zeven inwoners van de Goudse regio.

Lees ook: Coronacijfers week 44 in Hollands Midden: 24 regiogenoten overleden aan corona

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.