Inval in zeven panden in Hillegom, Lisse en Teylingen: drugs gevonden, één aanhouding

Sjaak Smakman
Bollenstreek

Bij een inval in zes bedrijfspanden en een woning in Hillegom, Lisse en Teylingen zijn kleine hoeveelheden soft- en harddrugs aangetroffen. In twee panden werd illegaal waarschijnlijk gewoond omdat daar bedden en meerdere personen werden aangetroffen. Eén persoon werd aangehouden wegens drugsbezit. Ook was hij in bezit van twee steekwapens en een wurgstok.

De inval vond maandag plaats onder coördinatie van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Den Haag. De actie werd uitgevoerd door de drie betrokken gemeenten met de politie, Omgevingsdienst, het OM, de douane en de belastingdienst. een reeks panden gecontroleerd op criminele activiteiten.

De vier panden op bedrijventerreinen en twee in het buitengebied werden gecontroleerd omdat er vermoedens waren van zogeheten ondermijnende criminaliteit. In bedrijfspanden op Meer en Duin in Lisse en Hillegommerbeek in Hillegom stonden verschillende bedden en vermoedelijk werd daar illegaal gewoond. In Lisse ging het om arbeidsmigranten. Of er meer aanhoudingen te verwachten zijn, kon een woordvoerder in het kader van het onderzoek niet zeggen.

De drie HLT-gemeenten zijn vorig jaar begonnen met een experiment voor een gerichte aanpak van ondermijning, waarvoor bijna drie ton per jaar beschikbaar is. Het experiment loopt tot eind 2022, maar de drie gemeentebesturen willen daarna doorgaan. Momenteel loopt er net als afgelopen zomer een actie in de drie gemeenten waarbij inwoners worden opgeroepen om verdachte zaken in hun omgeving te melden.

In Teylingen stelde het college voor om voor 2023 en 2024 opnieuw bijna een ton uit te trekken. Dat gaat ook gebeuren, al bleek daar vorige week bij de begrotingsbehandeling geen unanimiteit over. GLT, CDA, PvdA en GroenLinks willen na afloop van het huidige experiment eerst kijken wat het heeft opgeleverd. Voor hen is het ook de vraag of voor die aanpak niet (meer) rijksgeld beschikbaar moet komen.

Een van de posters waarmee inwoners worden opgeroepen verdachte zaken te melden.© gemeente teylingen

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.