Opnieuw protest tegen Shell voor de deur van Rijksmuseum Boerhaave

De zogeheten Ogoni 9 worden herdacht.© Eigen foto

Leden van de actiegroep Shell Must Fall voor de deur van Rijksmuseum Boerhaave.© Eigen foto

1 / 2
Theo de With
Leiden

Voor de deur van Rijksmuseum Boerhaave is dinsdagmiddag opnieuw geprotesteerd tegen Shell. Klimaat- en mensenrechtenactivisten vinden dat het Leidse museum alle financiële banden met Shell moet verbreken.

Met het protest herdachten de activisten de negen Nigerianen die 25 jaar geleden de dood vonden vanwege hun verzet tegen Shell. Ze zijn op 10 november 1995 opgehangen omdat zij protesteerden tegen de oliewinning van Shell in hun regio Ogoniland. De negen maakten bezwaar tegen de gezondheidsproblemen en de vervuiling van landbouwgrond door de mulitnational. Een van deze zogheten Ogoni 9 was de Nigeriaanse schrijver en dicher Ken Saro-Wiwa.

,,In Nederland presenteert Shell zich als een maatschappelijk betrokken en groen bedrijf, met windmolens en vrolijke kinderen’’, aldus Hanneke van Houten, woordvoerder voor organisator Shell Must Fall. ,,Maar deze negen mannen, de meeste vaders van jonge kinderen, zijn vermoord omdat het Shell beter uitkwam. Dit is het ware gezicht van Shell. Ook nu nog, want de mensenrechtenschendingen en de vervuiling gaan op grote schaal door.’’

Koning

Het is niet voor het eerst dat voor de deur van Museum Boerhaave wordt geprotesteerd. Dat gebeurde afgelopen zomer ook al toen koning Willem-Alexander de tentoonstelling ’Besmet!’ kwam openen. Bij die gelegenheid roerden de actiegroep Fossielvrij Onderwijs en Extinction Rebellion zich met spandoeken en protestborden. Zij willen dat het museum afstand neemt van Shell en geen geld meer van de multinational aanneemt.

Op uitnodiging van museumdirecteur Amito Haarhuis was er twee maanden geleden een gesprek tussen de actievoerders en hem. Daarbij heeft Haarhuis uitgelegd dat Shell geen enkele invloed heeft op de tentoonstellingen in het museum. ,,Ons partnerschap met Shell heeft een financiële reden. Door hun bijdrage kunnen wij meer kinderen kennis laten maken met de wereld van wetenschap en techniek.’’

Rechtszaken

In 2009 heeft Shell met een deel van de nabestaanden van de Ogoni 9 een schikking getroffen van 15,5 miljoen dollar. Er lopen nog diverse rechtszaken over deze kwestie en andere mensenrechtenschendingen in Nigeria. De actievoerders willen dat Shell de vervuilde gebieden in Nigeria onmiddellijk schoonmaakt en herstelbetalingen biedt aan de Ogoni.

Rijksmuseum Boerhaave is op dit moment overigens voor publiek gesloten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.