Vuurwerkverkopers geloven niet dat het kabinet met een algeheel verbod komt: ’Dan gaan ze het illegaal aanschaffen, dat is pas echt gevaarlijk’

Sjaco Griffioen in zijn vuurwerkbunker: ,,Kijk nou eerst eens naar het effect van het verbod op knalvuurwerk.”© Foto Taco van der Eb

Annalaura Molducci
Leiden

Het is onverstandig om een vuurwerkverbod af te kondigen, vinden de twee grootste vuurwerkverkopers in de regio. ,,Dan kopen ze het illegaal in Duitsland, België of in Polen. Dat is pas gevaarlijk.”

Sjaco Griffioen, een grote vuurwerkverkoper met vier winkels in Leiden, Voorschoten en Leiderdorp, gaat er dan ook van uit dat er geen algeheel vuurwerkverbod komt met Oud en Nieuw.

,,Het kabinet heeft nog niet besloten. Wij denken dat het ook niet gebeurt. Het kan best zijn dat er steeds coronamaatregelen uitlekken, maar er zijn ook bronnen die het tegenovergestelde beweren. De vuurwerkbranche lobbyt nu bij de overheid.”

,,Wij hebben nog wat vuurwerk van vorig jaar liggen en er komt nog van alles binnen. Ik kan niet zo goed zeggen of het dit jaar al minder is met het bestellen van vuurwerk, want onze website was al vroeg open. Mensen die bestellen vragen of ze hun geld terugkrijgen als er een verbod komt.”

,,Er zijn zoveel goede argumenten om wel vuurwerk af te steken. Er is al heel veel vuurwerk verboden. Knalvuurwerk mag niet. Kijk nou eerst eens wat het effect daarvan is. Zorg ook dat je goed handhaaft en kijk dan naar de cijfers van het aantal slachtoffers door ons vuurwerk. Letsels komen vooral door illegaal vuurwerk.”

,,We hebben de regels rondom de singleshots die we al hadden ingekocht, en waarvan de overheid denkt dat het veel overlast geeft, opgevolgd. We hebben subsidie aangevraagd en het spul netjes afgevoerd. Verder mogen Chinese rollen niet en rotjes, allemaal knalvuurwerk. Grondbloemen en klein vuurwerk mogen nog wel en daarvan heb ik nog steeds wat liggen.”

Paardenmiddel

,,Zo’n algeheel vuurwerkverbod is een paardenmiddel. De cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers zijn gekleurd. Als er iemand met letsel in het ziekenhuis belandt, gaat hij niet zeggen dat hij illegaal vuurwerk heeft afgestoken hoor. Maar zo’n afgerukte arm komt echt niet door legaal spul.”

,,Ik vind het ontzettend jammer dat er in deze coronatijd zo wordt geluisterd naar GroenLinks en de Partij voor de Dieren, die al jaren om een vuurwerkverbod vragen. Er mag al zoveel niet en dan wordt dit de mensen ook nog afgenomen. Er zijn zoveel liefhebbers die een mooie sierpot willen afsteken. Dat kan gewoon veilig.”

,,Ik ben voor meer handhaving. Nu is de pakkans klein als je illegaal vuurwerk afsteekt. Bovendien stellen de straffen niets voor. Je krijgt een taakstrafje en moet ergens wat aanvegen en dat is het dan. Dat schrikt niet af, dat calculeren ze gewoon in. Geef meer voorlichting op scholen. Zorg ervoor dat het afschrikwekkend is met alle letsels erbij. Het is levensgevaarlijk wat die lui illegaal doen.”

,,Ik ben en blijf positief en ga ervan uit dat we een veilige jaarwisseling krijgen met vuurwerk. Als je nu al toegeeft aan een verbod, heb je de strijd verloren.”

Op de vuurwerkwebsite van Den Bleker in Ter Aar staan prachtige filmpjes van vuurwerk. Dat doen de grote jongens al vijf jaar. Zo weet je precies wat je bestelt en hoe het eruit ziet als het met Oud en Nieuw de lucht in gaat. ,,Negentig procent van de verkoop gaat online”, zegt Hans den Bleker. ,,Ze bestellen soms midden in de nacht als ze uit de kroeg komen of aan het werk zijn.”

Den Bleker is boos: ,,Hoe kunnen jullie van de media nu schrijven dat er een verbod komt? Dat is nog helemaal niet zeker. Het is net alsof je moeder een ongeluk heeft gehad en naar het ziekenhuis moet, maar jullie schrijven al dat ze dood is. Ik weet echt niet welke kant het uit gaat. Maar het zou vreselijk onverstandig zijn, want de veiligheid is er niet mee gebaat.”

Normaal gesproken begint Den Bleker pas halverwege november met de verkoop, omdat hij eerst wil afwachten wat de prijzen doen. Dit jaar was hij iets eerder. ,,Ik heb al tachtig bestellingen binnen. Maar nu vraagt een kwart of ze hun geld terug kunnen krijgen, want dan kopen ze het elders.”

,,Denken ze nou echt dat er niet wordt geknald dit jaar? In dit gebied rijdt ’s nachts één politieauto rond die uit Nieuwkoop komt. Hoe wil die alles gaan controleren? Ze blazen nu al het ene na het andere bushokje op met vuurwerk uit Polen.”

Den Bleker hoort al regelmatig van zijn klanten dat ze dan maar aan het illegale vuurwerk gaan. Want geknald moet er worden. ,,Dan ben je een kat aan het opsluiten terwijl de tijgers buiten rondlopen.” Hij zat in een commissie die het knalvuurwerk eruit haalde. ,,De babypijlen zijn al weg en de Romeinse kaarsen zijn eruit, wat ik op zich prima vind. We hebben gratis vuurwerkbrillen uitgedeeld, ook aan de schoonmoeders.”

,,Als je nu gaat verbieden, komt er onvrede onder de jeugd. Ik denk dat ze voorbij gaan aan de veiligheid. Op tv zat zo’n knaap van ADO Den Haag te vertellen dat hij dan illegaal vuurwerk zou kopen. Ze mogen die vreugdevuren ook al niet meer afsteken in Duindorp. Je moet de jeugd wat geven, want we zitten al met zijn allen opgesloten.”

Henk Woppenkamp van de politie in Noordwijk: ,,Ik geef mijn persoonlijke mening niet, want die is niet interessant. Het is politiek en ik ben een handhaver. Zullen we het daar maar bij laten? Wij handhaven gewoon de wet.”

Volgens Woppenkamp wordt er niet meer geknald dan anders. ,,Het is van alle tijden.” Hij geeft toe dat de pakkans laag is. ,,Vaak gooien ze een bom en rennen ze heel hard weg. Als wij na vijf minuten komen, treffen we niemand aan. Dat klopt wel, ja.”

Begrip

Burgemeesters hebben begrip voor het vuurwerkverbod van het kabinet. ,,De een is er iets enthousiaster over dan de ander’’, zegt Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. ,,Maar we begrijpen dat het nu onverstandig is om het nieuwjaar met spetterend vuurwerk te openen.’’

Tegelijkertijd hebben Spies en andere burgemeesters begrip voor Nederlanders die boos zijn met het vuurwerkverbod. ,,We hebben ook begrip voor het feit dat mensen zeggen: wordt dit pleziertje ons ook nog ontzegd. Het is een lastige afweging, maar ik denk dat we om dit offer in deze tijd kunnen vragen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.