Definitief ontwerp fietsstraat langs Haagweg tussen Churchilllaan en Stevenshof klaar

Gertjan van Geen
Leiden

Het definitieve ontwerp om de ventweg langs de Haagweg tussen de Churchillaan en de Waddingerbrug bij de ingang van de Stevenshof in te richten als ’fietsstraat’, is klaar.

Naast de ventweg krijgt ook de fietsrotonde op het (onderweegse) kruispunt van de Haagweg met de Churchillaan een opknapbeurt. Die rotonde is volgens de gemeente krap ingericht en zorgt voor oncomfortabele en soms onveilige verkeerssituaties.

Fietsers op deze strook van ongeveer een kilometer lang krijgen ruim baan. Auto’s zijn er ’te gast’. De Haagweg is onderdeel van de regionale fietsroute tussen het centrum van Leiden en Den Haag.

Tweewielers krijgen er met behulp van een rode asfaltstrook aanzienlijk meer ruimte. Leiden krijgt steeds meer fietsstraten. Zo is de Van Ravelingenstraat in de Lage Mors ook al dusdanig ingericht. Op weg naar 2030 worden op tientallen andere plekken in de stad paden, wegen en lanen omgezet in fietsstraten. De Melchior Treublaan bijvoorbeeld, en de Lage Rijndijk, Kastanjelaan en Zoeterwoudseweg, om er een paar te noemen.

Langs de Haagweg worden de trottoirs 1.80 meter breed, gaat het aantal verkeersdrempels terug van zeven naar zes en verdwijnen er zes van de zeventig parkeerplekken.

De uitvoering staat gepland voor de zomer van 2021. De precieze startdatum hangt af van een benodigd verkeersbesluit, een kapvergunning, omgevingsvergunning(en) en de aanbesteding om een aannemer te vinden die het werk gaat uitvoeren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.