Canadese generaal en mensenrechtenactivist geeft Cleveringarede Universiteit Leiden

Roméo Dallaire, 2017.

Roméo Dallaire, 2017.© Foto Wikimedia

Wilfred Simons
Leiden

De Canadese generaal b.d. Roméo Dallaire (74) mag zich komend jaar Cleveringahoogleraar noemen. Hij spreekt op donderdag 26 november de jaarlijkse Cleveringarede uit, niet vanuit het Groot Auditorium in het Leidse Academiegebouw, maar online vanuit zijn woonplaats Montreal in Canada.

De Cleveringarede heeft dit jaar als thema de (mentale) gezondheid bij humanitaire interventies. Dallaire, die als generaal in 1993-’94 de leiding had over de Unamir-missie in Rwanda, spreekt uit ervaring. Hij en zijn 2500 manschappen waren destijds niet in staat om de genocide op de Tutsi-bevolking in dat land te voorkomen. Extreme Hutu-milities richttten een massaslachting aan op stamgenoten die hun ideeën niet deelden, maar vooral op de Tutsi’s. In totaal kwamen zeker 800.000 Tutsi’s om, 70 procent van die Rwandese bevolkingsgroep. Als gevolg hiervan raakte ook Dallaire persoonlijk getraumatiseerd.

Na een diepe depressie en herhaaldelijke pogingen tot zelfdoding schreef Dallaire zijn ervaringen van zich af in twee boeken: ’Shake hands with the devil. The failure of humanity in Rwanda’, dat in 2007 werd verfilmd, en in een autobiografie: Waiting for first light: My ongoing battle with PTSD’. Hij was daarna van 2005 tot 2014 senator voor het Canadese parlement in Toronto. Daarnaast kreeg hij internationale bekendheid als oprichter van het Dallaire Institute for Children, Peace and Security, dat zich ten doel stelt om te voorkomen dat kinderen in conflicten als soldaten worden ingezet.

Dallaire heeft Nederlandse wortels. Zijn vader, Roméo Louis Dallaire, was als Canadese militair betrokken bij de bevrijding van Oost-Nederland. In Denekamp ontmoette Dallaire senior verpleegster Catharine Vermaessen. Het paar vertrok naar Canada toen Roméo junior een half jaar oud was.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.