Nieuwe app voor buren van Schiphol: Notifly geeft een ’vliegweerbericht’

Met Notify krijgen de buren van de luchthaven real-time informatie over het vliegverkeer.
© ANP
Schiphol

Luchthaven Schiphol lanceert woensdag een app voor omwonenden: Notifly. Daarmee krijgen de buren van de luchthaven real-time informatie over het vliegverkeer. Ze kunnen per uur bekijken hoeveel vliegtuigen er boven hun huis worden verwacht.

Ook kunnen gebruikers van de app op een kaart met het live vliegverkeer eenvoudig zien om welk type vliegtuig het gaat, op welke baan deze is gestart of gaat landen, waar hij naar toe gaat of vandaan komt en wat de vlieghoogte of –snelheid is. De app kijkt daarnaast naar de iets langere termijn: het verwachte vliegverkeer en baangebruik voor de komende 24 uur.

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en waterstaat) is blij met Notifly: „Ik heb de luchtvaartsector gevraagd om een ’vliegweerbericht’ voor omwonenden te maken. Ik ben blij dat dit is gelukt. Voorspelbaarheid is van belang voor de omwonenden van Schiphol.” Dick Benschop, President & CEO van Royal Schiphol Group: „Transparante communicatie en informatievoorziening dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.”

Uit onderzoek dat Schiphol twee jaar geleden startte onder omwonenden, bleek dat er vraag is naar meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer en meer proactieve communicatie daarover. Met Notifly wil de luchthaven antwoord geven op deze vraag. Voor livegang is Notifly een aantal maanden met buren getest. Ook na lancering blijft Schiphol in samenwerking met omwonenden werken aan het verder ontwikkelen en verbeteren van de app, onder andere aan het vergroten van het werkingsgebied.

Notifly doet de locatiegebonden voorspellingen over vliegverkeer op basis van een zelflerend algoritme. Het model verwerkt weerdata van het KNMI en radardata over het vliegverkeer. Zo zoekt de app naar gelijksoortige omstandigheden en pakt daar een gemiddelde uit. Het model is zelflerend.

Voor meer informatie over Notifly:

Notify

Apple iOS

Google Play Store

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.