Sporthal en theaterzaal De Schelft in Noordwijkerhout volledig uitgebrand, zwembad is gespaard gebleven [video] [update]

© Mediahuis

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Mediahuis

1 / 16
Hielke Biemond
Noordwijkerhout

Sporthal De Schelft in Noordwijkerhout is zaterdagochtend volledig uitgebrand. Ook van de theaterzaal en de ruimtes van carnavalsvereniging De Kaninefaaten is niets meer over. De brandweer is er wel met veel moeite in geslaagd om het aangrenzende zwembad te behouden. In de loop van de middag kon het sein brand meester worden gegeven, maar het nablussen gaat nog uren duren.

Het was volgens de woordvoerder lange tijd heel spannend of het zwembad gespaard zou kunnen worden.

,,De zogeheten stoplijn die we hebben gemaakt, heeft gelukkig goed gewerkt’’, sprak hij. ,,We hebben daar een sleuf in het dak gezaagd, in een poging de brand tegen te houden. Ook hebben we met waterkanonnen voor een ’waterscherm’ gezorgd. Dat is een goede tactiek gebleken.’’

Urenlang bleef het beeld van de brandende Schelft zaterdagochtend min of meer hetzelfde, maar rond kwart voor twaalf ging het plotseling heel snel. Met donderend geraas sloegen de vlammen uit het dak. Binnen de kortste keren stond de hele sporthal in lichterlaaie.

Veel Noordwijkerhouters keken met lede ogen toe hoe het hart van hun dorp op spectaculaire wijze verloren ging.

Vol ongeloof filmden zij de beelden, of haalden zij al de eerste herinneringen op. De brandweer sommeerde de vele toeschouwers daarop om te vertrekken, of op veel grotere afstand te gaan staan, vanwege ’mogelijk gevaarlijke rookontwikkeling’.

(Tekst loopt door onder de video’s)

Uitgebrand

Om 12.30 uur begonnen de zijkanten van De Schelft krom te trekken en in te storten. Een halfuur later was het pand vrijwel uitgebrand, waardoor de ergste rookontwikkeling voorbij was. ,,Als de brand eenmaal uit het dak komt, gaat het heel snel’’, verklaarde de woordvoerder.

De grote brand in het sport- en recreatiecentrum ontstond zaterdagochtend volgens hem vermoedelijk in de luchtinstallatietechniek in het dak. Rond negen uur ’s ochtends werd alarm geslagen. Op dat moment was een aantal Noordwijkerhouters actief in de sporthal. Zij konden tijdig in veiligheid worden gebracht.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Flashlight Fotografie

,,Toen onze eerste wagens arriveerden, was het al een uitslaande brand’’, vertelde de woordvoerder van de brandweer. De uitgerukte manschappen konden daar de hele ochtend niet of heel moeilijk bijkomen, doordat het dak van de buitenkant nog grotendeels dicht was.

Wel kwamen er enorme rookwolken uit naar buiten die de achtergelegen woonwijk en een groot deel van het dorp in de mist zetten. De politie ging bij omwonenden langs om te vragen ramen en deuren gesloten te houden. Het dak bevatte volgens de woordvoerder geen asbest.

NL-Alert

Veiligheidsregio Hollands Midden zond aan het einde van de ochtend vanwege de rookoverlast een NL-Alert voor het gebied tussen Wildlaan, Kerkstraat, Parallelweg en Meander via Nova. Dat werd rond 14.45 uur weer ingetrokken, omdat het gevaar was geweken. Voetbalvereniging VVSB heeft om die reden alle zaterdagse jeugdactiviteiten afgelast.

(Tekst loopt door onder de foto en video)

© Mediahuis

Carnavalskonijn

Carnavalsvereniging De Kaninefaaten zag een gedeelte van zijn spullen, dat aan de voorkant van De Schelft was opgeslagen, in vlammen opgaan. Een carnavalskonijn (zie foto’s) is onder meer wel gered. Ook zit de grote carnavalsvereniging plotseling zonder thuishaven. Generaties Noordwijkerhouters groeiden op met de feesten voor duizenden dorpelingen in De Schelft.

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

De Schelft is een ongeveer veertig jaar oud complex dat op de nominatie stond om te worden vernieuwd. De gemeente had daarvoor 2023 in gedachten, want dan loopt het contract met de huidige beheerder af.

Wethouder Sjaak van den Berg was van plan om volgend jaar duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de accommodatie. ,,Dat moet nu worden versneld’’, sprak hij als toeschouwer van de brand. De politieke partij NZLokaal riep terwijl de vlammen nog uit het dak kwamen al op om snel werk te maken van een nieuwe Schelft.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.