Criminoloog Liza Cornet strandt in halve finale Famelab

Liza Cornet.
© Foto Ella Tilgenkamp
Leiden

De jonge Leidse criminoloog Liza Cornet is er niet in geslaagd om verder te komen dan de halve finale van de internationale wetenschapswedstrijd FameLab. Cornet probeert om mensen die voor een moeilijke keuze staan, die vanuit een ander, afstandelijk perspectief te beoordelen. Een ’toekomstig zelf’ blijkt vaak beter in staat om verstandig te geven dan ons ’huidige zelf’. FameLab is een internationale wetenschapscommunicatiewedstrijd van The British Council. Deelnemers moeten in twee minuten aan een lekenpubliek uitleggen waar hun onderzoek over gaat.

Cornet was dit jaar de enige Nederlandse deelnemer aan FameLab. Ze was ook de eerste criminoloog die ooit aan de wedstrijd meedeed.

Cornet gebruikt virtual reality (VR) om ons ’huidige zelf’ in gesprek te brengen met ons ’toekomstige zelf’. Met virtual reality maakt ze twee avatars: een ’oudere avatar’, die de ’huidige avatar’ advies geeft. Met behulp van VR kan die ’oude avatar’ ook echt in gesprek met de ’huidige’. Op die manier hoopt Cornet de moeilijkheid te omzeilen dat wij wél in staat zijn om anderen van verstandig advies te dienen, maar niet onszelf.

(Tekst loopt door onder filmpje)

Hoewel ze niet doorging naar de finale, zegt ze dat ze het iedereen kan aanraden om mee te doen aan FameLab. ,,Deelname dwong me om mijn onderzoek in gewone woorden uit te leggen’’, zegt ze op de website van de Universiteit Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.