Een feestje bij Passion food | Recensie Over de Tong

Binnert Glastra
Leiden

We kiezen een goede dag voor Passion Food. Souschef Esmee de Graaf viert haar verjaardag en het wekelijks wisselende afhaalmenu bestaat daarom uit enkele van haar favoriete gerechten. Als dat geen feestje wordt...

De focus ligt bij de Leidse kookliefhebbers aan de Herenstraat normaal gesproken op catering en kookworkshops, maar net als voor zoveel ondernemers dwingt het coronajaar ze even in een andere richting. Sinds de boel vanwege de tweede golf weer helemaal dicht zit, is het de afhaalbalie die het moet doen. Die is dagelijks open van een tot zes. Bezorgen kan vanaf twee personen tegen een kleine meerprijs.

Ze houden het simpel. Op het tweewekelijks wisselende menu staan elke dag welgeteld twee gerechten rond de 8 euro, waarvan één vegetarisch (chapeau!). De variatie is wel groot en gaat heel de wereld over: van andijviestampot met gehaktbal tot Indonesische nasi goreng en van tomatenrisotto tot Boeuf Bourguignon. Wij kiezen echter voor het wekelijks wisselende menu dat daarnaast van donderdag tot en met zaterdag op te halen is. Op Esmees verjaardag bestaat het uit drie gangen (inclusief ballon en roltoetertjes) en kost het 29,50 euro per persoon. Het enige wat we er thuis nog mee hoeven te doen, is het hoofdgerecht even opwarmen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Intussen maken we onze voorgerechtjes op. Omdat we zowaar steekringen in huis blijken te hebben, kunnen we de vuurrode bietencouscous volgens de duidelijke instructies in een rondje duwen. Er bovenop een fors stuk gepekelde en gerookte zalm (heerlijk zacht) met salsa verde, verfrissende zoetzure en knapperige radijsjes erbij en een uitstekende dragonmayonaise. Het is wat lastig om van alles iets in één keer op de vork te krijgen, maar het loont de moeite. Een fraaie combinatie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het hoofdgerecht brengt hete bliksem op tafel, waarin behalve appel stukjes peer zitten. Een prima aanvulling op het klassieke recept. Erbij krijgen we een waanzinnig zacht en heerlijk stukje buikspek met een sherrysaus en een paar worteltjes. Om het af te maken hebben we een panna cotta van witte chocolade, geserveerd met een lekker krokantje van sesam en een forse vijg in een lekker stroperige en zoete portsiroop. Wat een traktatie!

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.