ANWB: zware onvoldoende voor Leidse parkeergarage Hoogvliet Centrum, topnotering voor de Lammermarkt

Hoogvliet Centrum in Leiden.© Cyclomedia

ANP
Leiden

Een kwart van de 40 door de ANWB onderzochte parkeergarages scoort ondermaats. Zo krijgt Hoogvliet Centrum in Leiden met een 2,5 een zware onvoldoende. Maar ook een van de beste die de ANW tegenkwam, ligt in Leiden: de Lammermarktgarage kreeg een 8,5.

Het bondsblad beoordeelde in twintig steden de overdekte parkeerlocaties ook al in 2005 en 2009 en sindsdien is er niet heel veel verbeterd. Er is gekeken naar de toegankelijkheid, de grootte van het parkeervak, de voetgangersveiligheid en voorzieningen zoals toiletten.

De Lammermarkt in Leiden wordt positief beoordeeld. Met een 8,5 staat de garage onder het plein bij De Valk zelfs op de derde plek, achter Chassé Parking in Breda en het Katwolderplein in Zwolle. Volgens de onderzoekers gaat het om „een prachtige dubbele spiraalvormige garage diep onder het Leidse stadscentrum.” Als minpuntje worden de vluchtroutes genoemd. Dat er meer dan 20 meter onder de grond slechts twee vluchtroutes zijn, noemt het testteam „niet ideaal”.

De parkeergarage onder de Lammermarkt.© Archieffoto Hielco Kuipers

De garage Hoogvliet Centrum neemt eveneens een derde plek in, maar dan van onderaf gezien. Van de 40 parkeergarages werd Rozet in Arnhem met het rapportcijfer 2,3 helemaal onderaan de lijst gezet, met Haagse Markthof (cijfer 2,4) daarboven.

De ANWB Kampioen belicht ook de parkeertarieven, die per stad flink uiteenlopen en zelfs binnen één stad aanzienlijk kunnen verschillen. Als voorbeeld wordt Amsterdam genoemd, waar in Q-Park Byzantium een dagtarief van 68 euro wordt gehanteerd. Parkeerders wordt daarom gewezen op een geschikter alternatief. „Aan de andere kant van het centrum zit Parking Oosterdok: niet alleen een betere parking, maar hier betalen automobilisten ’slechts’ 25 euro per dag”, aldus de ANWB.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.