Een razendsnel verbod op carbidschieten; Teylingen, Hillegom en Lisse willen het risico niet nemen

Carbidschieten in Drenthe.© foto anp

Sjaak Smakman
Teylingen

Om te voorkomen dat mensen na in plaats van met vuurwerk de jaarwisseling vieren met carbidschieten, willen de gemeenten Teylingen, Hillegom en Lisse daar nog razendsnel een verbod op instellen.

,,De veiligheidsrisico’s zijn groot”, zegt burgemeester Carla Breuer van Teylingen die zaterdag ook te zien is in het NOS-journaal. ,,Ondeskundig gebruik van de melkbussen kan veel schade en letsel veroorzaken. Dat willen we niet in Teylingen.”

Vorige week besloot het kabinet om tot een eenmalig vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Het besluit werd genomen om extra druk op de toch al zwaar belaste zorg en handhaving te voorkomen. Dat heeft al geleid tot een run op de materialen voor carbidschieten, carbid en melkbussen. Het is volgens Breuer niet te voorspellen hoe populair het carbidschieten in Teylingen kan worden, maar voorkomen is hier volgens haar beter dan genezen.

Erfgoed

Daar is wel een officieel verbod voor nodig, want carbidschieten is juridisch gezien geen vuurwerk en valt daarom ook niet onder het vuurwerkverbod. De traditie in het noorden en oosten van Nederland staat sinds 2014 zelfs op de nationale erfgoedlijst. Dat betekent niet dat het ongevaarlijk: van de 1300 mensen die afgelopen jaarwisseling met vuurwerkletsel of soortgelijk letsel op de spoedeisende hulp belandden, waren er tachtig als gevolg van carbidschieten. Daarbij ging het niet om oogletsel, zoals veelal bij vuurwerk het geval was, maar vooral om brandwonden en botbreuken.

De gemeenteraden van Teylingen, Lisse en Hillegom moeten overigens formeel het verbod op carbidschieten nog in de raadsvergaderingen van december opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.