Uitspraak in zaak van aanranding en verkrachting Leidse studentes

© Archieffoto Taco van der Eb

ANP
DEN HAAG

De rechtbank in Den Haag doet vrijdagmiddag uitspraak in de rechtszaak rond de aanranding en verkrachting van drie jonge studentes in de binnenstad van Leiden, in het najaar van 2019. Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 21-jarige man een celstraf van vier jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De zaken hebben tot veel onrust onder studenten in de stad geleid. De misdrijven werden in oktober, november en december gepleegd. Het eerste slachtoffer werd aangerand, de andere twee werden verkracht. In alle gevallen ging het om studentes die 's nachts alleen op weg naar huis waren na een feestje.

Lees ook: Vier jaar geëist tegen Leidse serieverkrachter: hij ging als een roofdier ’s nachts op zoek naar dronken jonge vrouwen in de binnenstad. Hij sleurde ze steegjes in en vergreep zich aan hen

Aan de hand van camerabeelden kon de verdachte worden opgespoord. Volgens gedragsdeskundigen is de verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM heeft de rechtbank verzocht om een extra lange proeftijd van vijf jaar, waarbij de reclassering hem in de gaten kan houden. In die proeftijd geldt wat justitie betreft een contactverbod met de slachtoffers en een gebiedsverbod voor de Leidse binnenstad. Het eerste jaar van de proeftijd moet de man onder elektronisch toezicht staan, vindt het OM.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.