Vier jaar celstraf voor Leidse serieverkrachter die twee studenten verkrachtte en een student aanrandde

Annalaura Molducci
Leiden

De man die bekend staat als de Leidse serieverkrachter Jasin A. (22) is vrijdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk en met een proeftijd van vijf jaar.

De man krijgt deze straf voor het verkrachten van twee jonge vrouwen en het aanranden van een derde vorig jaar in de binnenstad van Leiden. Dit is conform de eis van de officier van justitie. De verdachte moet aan een van de slachtoffers 7000 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast moet hij zich laten behandelen, mag hij niet in de Leidse binnenstad komen en heeft hij een contactverbod met de slachtoffers.

Volgens de rechtbank heeft de verdachte verklaard de vrouwen wel te hebben ontmoet, maar hij ontkent de verkrachtingen en aanranding. Onder andere op grond van dna dat bij twee van de vrouwen is aangetroffen en foto’s op zijn telefoon van de vrouwen vindt de rechtbank bewezen dat hij de verkrachtingen en aanranding heeft gepleegd.

Volwassenenstrafrecht

Hoewel gezien de leeftijd van de verdachte ook jeugdstrafrecht zou kunnen worden toegepast, heeft de rechtbank het advies van de reclassering overgenomen en het volwassenenstrafrecht toegepast. Omdat door de deskundige geen persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld, heeft de rechtbank geen aanleiding gezien om verdachte de feiten verminderd toe te rekenen, zoals wel was geadviseerd.

Volgens de rechtbank is de verdachte zeer berekenend te werk gegaan. Hij koos slachtoffers die diep in de nacht alleen over straat liepen en zichtbaar onder invloed van alcohol waren, wat hen bijzonder kwetsbaar maakte. „Hiermee heeft verdachte grote onrust en gevoelens van angst in Leiden veroorzaakt, in het bijzonder onder jonge vrouwen, die zich door het nieuws over nachtelijke verkrachtingen en aanrandingen onveilig voelden.”

Roofdier

Eerder al noemde de officier van justitie de man een roofdier die ’s nachts op zijn fiets in de binnenstad van Leiden op zoek ging naar zijn prooien. Als hij die had, maakte hij na afloop ook nog een foto van zijn halfnaakte slachtoffers als ware het een trofee. Bij een dronken studente die haar huis niet in kon, bleef het bij een aanranding. De vrouw was wel zo bang geworden van zijn toenadering dat ze naar het station van Leiden vluchtte.

De officier van justitie eiste twee weken geleden vier jaar celstraf met aftrek van voorarrest en een jaar voorwaardelijk, plus een enkelband, een behandeling voor zedendelinquenten en een verbod om in het centrum van Leiden te komen.

A. bevestigt dat hij de vrouwen heeft aangesproken maar ontkent dat hij ze wat heeft aangedaan. Ook ontkende hij dat hij met ze op de foto ging. Camerabeelden van een wegrennende donkere man met een bandana om zijn hoofd, zijn dna in het lichaam van de slachtoffers waren echter voldoende bewijs voor de rechtbank voor een veroordeling.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.