Teamchefs politie houden verdachten van brute overval Katwijkse juwelier aan. ’Kritiek op laat handelen niet terecht’

De daders vluchtten richting de Boulevard.

Aad Rietveld
Katwijk

Voor de gewelddadige overval op juwelier Kleen Edelmetalen in de Katwijkse Voorstraat, vrijdagmiddag, zijn twee verdachten aangehouden, Amsterdammers van 27 en 22 jaar. De teamchefs Peter Koot en Mark Jansen verrichtten zelf, met drie andere agenten, de aanhouding. Dat gebeurde slechts 23 minuten na de overval, meldt de politie Katwijk op haar facebookpagina.

’Door omstandigheden gesloten’, meldt een briefje achter de ruit van de juwelier en horlogerie. Groepjes Katwijkers staan deze zaterdagmorgen op de Voorstraat te praten over de heftige gebeurtenissen van vrijdagmiddag. Rond drie uur parkeerde een man met een mondkapje op zijn scooter voor de winkel, pakte een hamer van onder de buddyseat en liep naar binnen. Op een filmpje op internet is te zien dat de eerste man de eigenaar, die hem probeert de winkel uit te werken, met een hamer op zijn hoofd slaat. Een tweede man jaagt met een vuurwapen de omstanders op de vlucht.

Lees ook: Geweldadige overval op Katwijkse juwelier op beeld, daders met getrokken pistool in winkelstraat

Kledingstukken

,,Dat was een nepwapen’’, weet een Katwijker die voor de juwelierswinkel staat te vertellen. Maar dat wist hij tijdens de overval natuurlijk nog niet. ,,Anders hadden we met een paar potige kerels die gasten wel even aangepakt. Nu rende iedereen weg.’’ De daders, die allebei een mondkapje op hadden, staan volgens hem ’haarscherp’ op camera. ,,Die hoeven zich in Katwijk niet meer te vertonen.’’ Drie vrouwen die bij de ingang van de Taatedam staan, hebben het ook over de overval. ,,Als je zo’n winkel opent, kun je hierop wachten’’, vindt een van hen.

De overval was, zeker voor Katwijk, ongekend heftig, zegt politieteamchef Koot. ,,Dit heeft een grote impact op het dorp.’’ Burgemeester Cornelis Visser spreekt in een verklaring van ’nodeloos en bruut geweld’. ,,Dit raakt mij en ons allemaal heel diep.’’ Koot kan daar alleen maar bij aansluiten. ,,Ik kan mij voorstellen dat mensen die hier getuige van zijn geweest daar een trauma aan overhouden. Het was heel heftig.’’

Lees ook: Daders overval op juwelier Katwijk aangehouden, één persoon zwaargewond

Of de gewelddadige overvallers iets buit hebben gemaakt, mag de teamchef niet zeggen. De twee vluchtten na de overval richting de Boulevard en sloegen de Rijnmond op. Daar lieten zij de scooter - die bij onderzoek gestolen bleek te zijn - achter op de kruising met de Binnensluis. Op de vluchtroute werden allerlei kledingstukken gevonden.

Kritiek

Teamchef Koot pareert de kritiek op sociale media, dat de politie laat en onvoldoende zou hebben gereageerd. ,,Dat schreven mensen omdat er maar één politieauto ter plaatse kwam. Maar als wij een melding van een overval binnenkrijgen, richten wij ons niet in eerste instantie op de plaats delict, maar op het vergrendelen van de omgeving, zodat de daders niet kunnen ontkomen.’’

Dat de vroege dienst van het bureau juist werd afgelost door de late, was daarbij een geluk. ,,Doordat we twee keer zoveel agenten hadden, konden we in zeer korte tijd Katwijk vergrendelen.’’ Het resultaat was de aanhouding van de twee Amsterdammers, 23 minuten na de overval. ,,Het was echt teamwerk’’, zegt Koot, die op de facebookpagina ’iedereen bedankt die een aandeel leverde in de aanhouding’.

De eigenaar van Kleen Edelmetalen is zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Hij liep een schedelbreuk en kneuzingen en bloedingen op. ,,Hij is geopereerd en het gaat goed met hem’’, weet een man op de Voorstraat te vertellen.

Een getuigenoproep leverde de politie veel tips en filmpjes op, vertelt Koot. ,,Het onderzoek is nog in volle gang.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.