Tot dusver 174 miljoen euro aan loonkostensteun

Binnert Glastra
Leiden

Bedrijven in het verspreidingsgebied van deze krant hebben tot dusver bijna 174 miljoen euro aan loonkostensteun ontvangen vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit het register dat via de website van het UWV beschikbaar is.

Tot dusver zijn twee steunpakketten afgerond van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). In de eerste periode, toen veel de ’intelligente lockdown’ voor velen kwam als een donderslag bij heldere hemel en ondernemers de gevolgen maar moeilijk konden overzien, is bijna 111 miljoen euro uitgekeerd. Uit het tweede pakket, dat tot oktober liep, hebben de ondernemers uit het verspreidingsgebied van het Leidsch Dagblad (Leidse regio, Duin- en Bollenstreek, Rijn- en veenstreek) ruim 63 miljoen ontvangen.

In de eerste ronde ontving ggz-organisatie Rivierduinen de meeste steun, in totaal bijna 3,5 miljoen euro. Tijdens de tweede ronde zakt de achterliggende stichting naar de onderste regionen van de lijst en krijgt zij geen euro steun. In de tweede ronde is de lijstaanvoerder met ruim 1,4 miljoen euro het Leidse Centre for Human Drug Research (CHDR) - dat onder meer het vaccin van plaatsgenoot Janssen test op enkele tientallen vrijwilligers. In de eerste ronde kreeg het CHDR ruim 2,3 miljoen.

Het derde NOW-steunpakket ging 1 oktober in en loopt drie keer drie maanden door, tot juli volgend jaar. De voorwaarden zijn strenger geworden. Was het eerste steunpakket er op gericht ondernemers met minimaal 20 procent omzetverlies in staat te stellen hun personeel te blijven doorbetalen, inmiddels moet dat 30 procent zijn. Ook daalt de hoogte van de maximale loonkostensteun naarmate tot juli elke drie maanden (van 80, 70 en 60 procent).

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.