Leiden verbiedt carbid, in december en januari

Melkbussen met carbid veroorzaken enorme knallen.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Het was al aangekondigd, maar burgemeester Henri Lenferink en de rest van het stadsbestuur heeft dinsdag officieel besloten een verbod op carbidschieten in te stellen.

De gemeenteraad moet het besluit nog bekrachtigen. Het gaat om een specifiek verbod op carbidschieten in de periode van 1 december tot en met 31 januari, veel langer dus dan alleen tijdens de jaarwisseling.

Vanwege corona en de belasting die dat virus met zich veroorzaakt in de zorg, is besloten besloten tot een landelijk verbod op vuurwerk met Oud en Nieuw. Daarmee zijn stevige knallen nog niet uitgesloten. In verschillende gebieden namelijk, vooral op het platteland in de oostelijke provincies, is carbidschieten populair. Het gaat om een stof die ontploft na in aanraking te komen met water en verhitting. Meestal worden melkbussen gebruikt waarbij de deksel of een bal met een forse knal weg wordt geschoten.

Die scheikundig manifestatie dreigde door het verbod op vuurwerk op veel meer plaatsen in het land populair te worden. Tot een landelijk verbod komt het niet dus gaan veel gemeenten het plaatselijk uitsluiten via hun apv. En Leiden sluit zich nu bij die rij aan.

Overigens meldt de burgemeester dat het rurale fenomeen lokaal niet helemaal onbekend is. Bij de afgelopen jaarwisselingen ’is op meerdere locaties in Leiden met carbid is geschoten. Voor de omgeving leidt dit tot gevaarlijke situaties, nadelige beïnvloeding van het woon- of leefklimaat, hinder en overlast.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.