Onderzoekers LUMC: ’Betere leefstijl versterkt immuunsysteem’

Wie last heeft van overgezicht of obesitas, heeft vaak ook een chronisch minder goed werkend immuunsysteem. Een besmetting met het coronavirus verloopt daardoor vaak ernstiger en met meer complicaties.© Foto ANP

Wilfred Simons
Leiden

Onderzoekers van LUMC, Erasmus MC en het Amsterdam UMC stellen vast dat er een sterke relatie is tussen leefstijl en het verloop van Covid-19. ’Verreweg de meerderheid’ van alle patiënten die op een ziekenhuisafdeling of op de IC belanden, rookt, heeft overgewicht of obesitas. Een betere leefstijl is daarom een belangrijk wapen in de strijd tegen de ziekte.

Patiënten met overgewicht zijn ook gevoelig voor bijkomende aandoeningen, schrijven de onderzoekers. Hun immuunsysteem werkt chronisch minder goed en daardoor hebben ze eerder last van diabetes, hart-, nier- en longziekten en trombose. Het Sars-CoV-2 virus krijgt gemakkelijker de kans om zich te vermenigvuldigen en richt meer schade aan.

De onderzoekers waarschuwen er in een deze week gepubliceerd artikel in het tijdschrift ’Frontiers in Nutrition’ ook voor dat een vaccin mogelijk minder goed aanslaat bij obesitas-patiënten, ’zoals ook van de griepprik bekend is’. Hierbij hanteren de onderzoekers wel een voorbehoud: over de werking en de effectiviteit van de vaccins is immers nog weinig bekend.

Cardioloog Douwe Atsma van het LUMC wil inwoners van de Leidse regio met overgewicht en obesitas een hart onder de riem steken. Wie maar ’een paar procent in gewicht’ kwijtraakt, ziet het ’immuunsysteem op meerdere fronten al beter werken’. ,,Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat ze zelf actief hun weerbaarheid tegen infecties zoals Covid kunnen verbeteren.’’ Gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen- dat alles zal het immuunsysteem versterken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.