Paardenkunstwerk langs N206 bij Valkenburg gestolen, nog geen spoor van de daders

De kunstwerken vormden jarenlang een blikvanger langs de N206© Archieffoto: Hielco Kuipers

Max Meessen
Valkenburg

De enorme stalen paarden langs de N206 zijn vorige week donderdagnacht gestolen. Het kunstwerk met de naam ’Vensters in het landschap’ was jarenlang een blikvanger langs de provinciale weg. De gemeente heeft maandagochtend aangifte gedaan van de diefstal.

Het is nog onbekend wie er achter de diefstal van de kunstwerken zit. „We hebben helaas nog geen idee wie er achter de roof zit en op welke manier ze de kunstwerken hebben meegenomen”, vertelt wethouder Jacco Knape. Het is in elk geval duidelijk dat het een hele klus moet zijn geweest om paarden mee te nemen. Het grootste exemplaar is drieënhalve meter hoog en drieënhalve meter lang.

Knape vindt het ’betreurenswaardig’ dat het bekende kunstwerk is verdwenen. ’De drie paarden vormen het kunstzinnige sluitstuk van de band met Valkenburg en haar paardenmarkt. Ze vormen een gezin dat staat voor de gemoedelijkheid van Valkenburg’, schrijft hij in een gemeentelijke reactie.

Ook op social media wordt verontwaardigd gereageerd op de roof. ’Onbegrijpelijk hoe de dieven dit schitterende kunstwerk bestaande uit de 3 metershoge paarden, die vlak naast de N206 stonden opgesteld, hebben kunnen ontvreemden. Hopelijk worden ze snel teruggevonden en niet voor de metaalprijs verhandeld’, schrijft @Mlle_EB op Twitter.

Stunt

Het stelen van de stalen paarden kan een stunt zijn. Zo hebben oudejaarsverenigingen in het noorden van ons land een traditie waarbij ze vaker openbare kunstwerken ontvreemden. Om deze vervolgens na de jaarwisseling weer op te laten duiken. „We hebben geen idee of het om een stunt gaat. In Valkenburg zien we ook veel reacties van mensen die oproepen om de paarden terug te brengen”, aldus wethouder Knape.

Boskalis voert op dit moment werkzaamheden uit aan de N206. Het is dus mogelijk dat de dieven zich hebben voorgedaan als werklieden en daardoor niet opvielen. „Boskalis zou de kunstwerken rond deze tijd weghalen en opslaan, zodat ze later weer ergens anders langs de weg konden worden teruggezet”, vertelt Knape.

Knape hoopt dat de kunstwerken snel weer opduiken en roept iedereen met tips op om zich te melden. „Hopelijk vindt de politie de kunstwerken weer snel terug, zodat ze weer op hun vaste plek langs de N206 kunnen worden teruggeplaatst.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.