Teylingen ’niet zuinig’ bij handhaving carbidschieten en coronawet

Carbidschieten is een oude traditie in Noord- en Oost-Nederland.
© foto anp
Teylingen

Met een goede uitleg over het waarom van het verbod op het carbidschieten, maar ook door stevig in te zetten op intensieve handhaving door BOA’s en politie hoopt burgemeester Carla Breuer de overlast voor Teylingers en de overbelasting van de zorg door vuurwerk en carbidschieten te beperken.

Teylingen, Lisse en Hillegom zetten komende maand een verbod op carbidschieten nog even snel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om het door vuurwerkfanaten ontdekte alternatief de pas af te snijden. Die maatregel moet naast het landelijke verbod op vuurwerk vooral zorgen dat toch al zwaar belaste zorg de komende maand ook niet nog eens de nodige oogletsels, brandwonden en botbreuken te verwerken krijgt.

Breuer hoopt dat door een goede uitleg over het waarom het overgrote deel van de inwoners begrip hebben voor de verboden en die ook respecteren. Maar er zal, weet ze, altijd een ’restpercentage zijn dat meent iets te moeten doen’. ,,Dat vergt uiteraard extra inzet van handhaving en daar zullen we dit jaar niet zuinig mee zijn’’, zei ze deze week in de commissie bestuur.

Dan praat je volgens de burgemeester behalve over het in beslag nemen van vuurwerken en carbidspullen ook over stevige boetes. ,,Dit zijn geen milde overtredingen’’, aldus de burgemeester. Inmiddels is er vanuit Noordwijkerhout een petitie gestart tegen het carbidschieten - wat overigens in Noordwijk tot 31 december wél is toegestaan - en die is inmiddels al ruim vijfhonderd keer ondertekend.

Het verbod gaat in Teylingen pas volgende maand in omdat de gemeenteraad dat nog moet formeel moet besluiten in de laatste raadsvergadering van het jaar op 17 december. Dat gaat ook gewoon gebeuren, maar tot die tijd is carbidschieten nog wel toegestaan. ,,Maar laat dit geen vrijbrief zijn’’, aldus Breur, want ook voor die tijd wil ze al optreden. Mogelijkheden daarvoor zijn de al bestaande bepalingen over geluidsoverlast in de APV en daarbij komt nog de coronawet die op 1 december van kracht wordt. Daarin worden onder meer grenzen gesteld aan groepsvorming: maximaal vier mensen bij elkaar. Wie zich niet aan de regels houdt riskeert een boete van 95 euro, bij groepsvorming kan zelfs een boete van 435 euro worden opgelegd of zeven dagen cel.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.