Dit is een kwakkellockdown. Grijp in en pak dat virus aan, of geef jongeren en ondernemers perspectief | commentaar

Jan ’t Hart

Het was een druk en warrig coronaweekend. Illegale feesten voorkomen, illegale feesten beëindigd, hommeles op Urk met feestende jongeren, maar wel straten tjokvol winkelend publiek en uitpuilende bouwmarkten en dus muitende horecaondernemers die zich afvragen waarom dat allemaal wel mag en zij die het met 1,5 meter zo goed op orde hebben niet. Goede vraag.

Jongeren zijn niet meer te houden. Alle vertier in dorpen en steden is verboden. Als ze met elkaar een beetje willen chillen, staat de politie op de stoep. Je moet je natuurlijk aan de regels houden, maar het begint op een onhoudbare situatie te lijken.

Sombermans is troef. Het aantal positief geteste mensen stijgt, de besmettingsgraad is te hoog en het vaccin schiet ook niet op. Aan de ene kant is het geduld op van jonge mensen die nauwelijks ziek worden van corona en ook het incasseringsvermogen van horeca- en cultuurondernemers is gelimiteerd. Aan de andere kant is er een grote groep van miljoenen ouderen doodsbenauwd voor het virus. Het is geen ’griepje’.

De aanpak van het coronadrama begint wel aan alle kanten te knellen. De ziekenhuizen liggen vol, maar niet overvol. De druk op de IC’s is niet hoog.

Kabinet is streng in de leer – er mag weinig – maar massaal winkelen: ga je gang. Intelligent is de lockdown allang niet meer.

Volgens Rutte gaat het om reisbewegingen. Dan had je toch Black Friday moeten verbieden, zoals de burgemeesters hebben gevraagd. Nu geeft het kabinet iedereen munitie om zich hardop af te vragen: ja maar zij wel en wij niet. Hoe zit dat?

Engeland, Spanje en Duitsland staan klaar om in december te vaccineren, in Nederland wordt er nog geen aanstalten gemaakt. We weten niet waar het verschil in zit. Behalve dan dat het met die mondkapjes en tests veel langer duurde dan in de rest van de wereld. Ook daar wordt de burger kriegelig van.

Volgens het Red Team – een groep deskundigen – is dit een ’kwakkellockdown’. En zo is het. Grijp hard in en pak het virus aan of kom met een oplossing om getroffen sectoren en jongeren perspectief te bieden. Dit is vlees noch vis.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.