Ook subsidieregeling voor Leidse kunstenaars die werk voor openbare ruimte willen maken

Een van de vijf kunstwerken die recent in het Singelpark zijn geplaatst.© Foto Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

Het Lucas van Leyden Fonds stelt ook geld beschikbaar voor Leidse kunstenaars, die in de eigen stad aan de slag willen.

Het fonds is een aantal jaren geleden door de gemeente Leiden in het leven geroepen met als doel meer kunst in de openbare ruimte. In de stad staan genoeg standbeelden van helden uit vervlogen tijden, maar is nauwelijks hedendaagse kunst te vinden.

Vanuit deze subsidiepot is al meebetaald aan de vijf kunstwerken die de komende drie jaar in het Singelpark te zien zijn. Ook werd vorige week bekend dat de Koreaanse kunstenaar Kimsooja 75.000 euro krijgt van het Lucas van Leyden Fonds om een nieuw kunstwerk voor het Leidse centrum te maken.

Onder de Leidse kunstenaars is gemor te horen dat vooral kunstenaars van buiten de stad profiteren van de subsidieregeling. Om aan die bezwaren tegemoet te komen, is er nu ook subsidiepot van 75.000 euro in het leven geroepen voor Leidse kunstenaars. Zij kunnen tot 31 maart een plan indienen.

Het Lucas van Leyden Fonds laat weten dat er tussen de acht en tien aanvragen zullen worden gehonoreerd. Per kunstenaar is er maximaal 10.000 euro beschikbaar. Het fonds meldt nadrukkelijk dat de kunstenaar zelf moet zorgen voor voldoende draagvlak bij omwonenden of andere betrokkenen. Het kunstwerk moet vandalismebestendig zijn en toegankelijk zijn voor het publiek (parken, pleinen, straten, begraafplaatsen, binnentuinen of openbare gebouwen).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.