Bibliotheekbestuur Voorschoten doet klemmend beroep op de politiek om van de bieb het culturele centrum te maken

De bibliotheek van Voorschoten.© Foto LD

Marieta Kroft
Voorschoten

De emoties over waar het nieuwe cultuurgebouw van Voorschoten moet komen, lopen hoog op in het dorp. De politiek buigt zich donderdag over het plan om hiervoor de bibliotheek aan te wijzen. Nadat de Cultuurfabriek dit voorstel vorige week in de media afkeurde, mengt het bestuur van de bibliotheek zich openlijk in de strijd om voor hun pand te pleiten.

In een brief doet het bestuur van de bibliotheek een klemmend beroep op de politiek om knopen door te hakken en te kiezen voor hun gebouw. Onderzoek in de afgelopen periode bewees volgens voorzitter René Hooijdonk dat deze optie financieel het hoogst haalbare is. Het alternatief, de Kruispuntkerk, daarentegen is dat niet, zo stelt hij.

De Cultuurfabriek, een koepel van dertig culturele verenigingen in Voorschoten, is vóór verder onderzoek naar de leegstaande Kruispuntkerk in het centrum. Vier van de vijf oppositiepartijen lieten zich ook al in soortgelijke bewoordingen hierover uit.

Vertraging

Hooijdonk vreest dat opnieuw onderzoek naar de kerk alleen maar nog meer vertraging oplevert. ,,Inmiddels laten persberichten zien dat sommige partners toch weer in de oude valkuil terug glijden waardoor mooie plannen voor de zoveelste keer dreigen vast te lopen.’’

Met ’mooie plannen’ doelt hij op het twee jaar oud plan van de bieb om ook het filmtheater aan de Wijngaardenlaan onderdak te bieden. Om daar een ontmoetingscentrum voor cultuur van te maken wil hij het plan van twee jaar geleden verder optimaliseren. ,,In goed overleg met toekomstige gebruikers’’, stelt de briefschrijver. ,,De vleugel aan de Oranjepleinzijde kan worden omgebouwd tot een grote multifunctionele foyer waar muziek- en theatervoorstellingen, repetities en vergaderingen kunnen plaatsvinden.’’ Ook is er volgens hem plek voor horeca, cursussen en muziekles. ,,Zo wordt de bibliotheek beslist méér dan een ‘verbouwde bieb en filmtheater’.’’

Lees ook: Cultuurfabriek: Voorschoten begaat een historische fout met verbouwing bibliotheek tot cultureel centrum

Voorschotense bieb wordt cultureel centrum: Kruispuntkerk te duur

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.