Docent ’orde en veiligheid’ de cel in voor ontucht met 16-jarige leerlinge

Jan Jaap Broekhuijsen
Wassenaar

De Haagse rechtbank heeft maandag Richard M. (54), oud-politieagent en docent ’orde en veiligheid’ van het Haagse ROC Mondriaan, veroordeeld voor ontucht met een 37 jaar jongere leerlinge.

Hij zou het bed met haar hebben gedeeld in onder meer een hotel in Wassenaar, in zijn caravan in Brielle en op een verblijfadres in Waddinxveen. Hij kreeg twintig maanden cel opgelegd, waarvan tien maanden voorwaardelijk, evenals een beroepsverbod voor drie jaar en een verplichte zedendaderbehandeling.

Lees ook: Celstraf geëist tegen docent die zijn leerling (16) ontmaagdde: ’Was er lust in het spel? Nee, ze gaf me een goed gevoel’

De vader van drie jonge kinderen, tegenwoordig woonachtig in Monster, wierp zich vorig jaar op als een soort vertrouwenspersoon voor het kwetsbare meisje (toen 16) dat kampte met psychische problematiek. Ze was depressief, suïcidaal, sneed zichzelf en dronk. Hun goede gesprekken ging over in een bijna elf maanden durende geheime relatie, waarvan verregaande seks een belangrijk onderdeel uitmaakte. De vrouw van M. kwam daar deze zomer plots achter, en toen ook de school. De leraar werd ontslagen en er gingen in september honderden brieven van de school uit naar leerlingen, oud-leerlingen en ouders.

Contactverbod

Het Openbaar Ministerie (OM) is bang dat de man straks weer door wil gaan met het kwetsbare meisje dat in januari meerderjarig (18) wordt. Daarom was er ook een contactverbod met het slachtoffer geëist, voor drie jaar. Dat contactverbod heeft de rechtbank nu ook opgelegd. Het OM had 24 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. De rechtbank legde een iets lagere straf op, onder meer vanwege negatieve gevolgen voor de verdachte van de door de school verstuurde brieven.

„De verdachte heeft bij de naasten van het slachtoffer en bij zijn eigen gezin veel verdriet veroorzaakt”, zo zeggen de rechters in het vonnis. „ Daarnaast heeft hij schade aan zijn beroepsgroep toegebracht en ernstig inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat ouders van minderjarigen en de schoolleiding in hem stelden.”

De veroordeelde zat twee weken in voorarrest, maar zal dus weer terug het gevang in draaien.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.