Twee jonge overvallers krijgen celstraffen voor plegen woningoverval op moeder met kind in Hillegom
Twee jonge woningovervallers uit Lisse en Nieuw-Vennep zijn veroordeeld tot een half jaar jeugddetentie. Een derde verdachte in de zaak is nog niet door de politie aangehouden.
De mannen pleegden de woningoverval op 16 maart van dit jaar aan de Doornenburg in Hillegom.
De 17-jarige Lissenaar belde aan met een hesje van de postbezorging en een pakje in de hand en wist zo binnen te komen. Zijn kompaan van 18 jaar uit Nieuw-Vennep had een bivakmuts op en dreigde met een neppistool. De vrouw des huizes had, toen ze opendeed, haar tweejarige zoontje op haar arm.
Na een paar minuten vertrok het stel met een telefoon en een sieradenkistje. De verdachten zijn vier maanden later door een arrestatieteam van hun bed gelicht bij een actie waarbij ook een verslaggever van het Leidsch Dagblad aanwezig was.
Bij de inval in de vroege uurtjes vond de politie een grote hoeveelheid drugs in de kamer van de mannen. Uit onderzoek bleek dat bij de overval de Seat Ibiza van de vader van een van de veroordeelden is gebruikt, voorzien van valse kentekenplaten. De bestuurder van de auto is nog spoorloos.
De overvallers zijn door de rechtbank veroordeeld via het jeugdstrafrecht. Naast hun celstraf van een half jaar hebben ze een voorwaardelijke celstraf van nog eens een half jaar gekregen waarin ze zich bij de reclassering moeten melden en mee moeten werken aan hun therapie.
De nieuwe teamchef Henk Woppenkamp liet eerder in deze krant weten dat er ernstige misdrijven in Hillegom gebeurden waarvan hij erg is geschrokken. Volgens hem doen zich in Hillegom meer overvallen, ramkraken en plofkraken voor dan in de andere bollendorpen. Hij zou daarom meer wijkagenten inzetten.
Motto van de politiechef is dat de politie ’niet moet keffen maar bijten’. Woppenkamp is druk doende met het aanleggen van dossiers waarmee jeugdige delinquenten uit Hillegom voor de rechter kunnen worden gebracht. Woppenkamp wil oude dossiers van het stof ontdoen om te kijken of er bij eerdere onderzoeken zaken over het hoofd zijn gezien.
Ook het ’stapelen van zaken’ ziet hij als een strategie. Wordt een enkel vergrijp voor de rechter gebracht dan staan de verdachten al snel op straat, is zijn ervaring. „Maar met aantal zaken toon je recidive aan en dat is voor een rechter veel eerder reden om een verdachte vast te houden. Een paar van die ventjes moeten dus nu al pijn in hun buik krijgen.”