Onderzoek VS naar vermeende omkoping voor presidentiële gratie

ANP Producties | Bron: ANP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar een mogelijke misdrijf waarbij geld naar het Witte Huis is gesluisd in ruil voor een presidentieel gratiebesluit, staat in gerechtelijke stukken die zijn ontsloten bij een federale rechtbank. Die bracht dinsdag een bevel met veel zwartgelakte passages naar buiten, waarin een onderzoek werd gelast naar "omkoping in ruil voor gratie".

Ongeveer de helft van het document van 18 pagina's is zwartgelakt. De openbare versie bevat weinig details en geen namen van betrokkenen bij de zaak. In het document staat dat meerdere aanklagers in de hoofdstad Washington zeggen dat zij bewijs hebben voor een omkoopsysteem waarbij iemand "een aanzienlijke politieke donatie zou aanbieden in ruil voor een presidentieel gratiebesluit of een besluit tot uitstel van een vonnis".

Ook staat in het document dat aanklagers een "geheim lobbyplan" onderzoeken waarbinnen twee onbekenden "optraden als lobbyisten bij hoge Witte Huis-functionarissen zonder te voldoen aan de wettelijke registratieplicht".

Presidenten kunnen onder de Amerikaanse grondwet in verregaande mate bepalen aan wie zij gratie willen verlenen. President Donald Trump verleende vorige week gratie aan zijn voormalig adviseur Michael Flynn, die tweemaal had gelogen tegen de federale politiedienst FBI toen die onderzoek deed naar inmenging door Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Het was het eerste gratiebesluit in een verwachte reeks van soortgelijke besluiten in de laatste weken van Trumps ambtstermijn.

Volgens het gerechtelijk bevel, heeft het ministerie van Justitie er bij de rechter op aangedrongen niet bekend te maken dat er onderzoek wordt gedaan, omdat het onderzoek "individuen en gedrag" zou aangaan waartegen nog geen aanklachten zijn ingediend. Het Amerikaanse ministerie van Justitie benadrukt dat er geen onderzoek plaatsvindt of heeft plaatsgevonden naar regeringsfunctionarissen in verband met het mogelijke omkopingsschandaal.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.