Leiderdorpers genieten van uitbundige kerstlichtjes aan de Splinterlaan, Rijnhart Wonen wil ze weg hebben

De uitbundige kerstversieringen aan de Splinterlaan maken Leiderdorpers blij.© Taco van der Eb

Aad Rietveld
Leiderdorp

Tientallen Leiderdorpers springen in de bres voor de uitbundige kerstverlichting die Adrie Klok en Saskia van Leeuwen al jaren aan hun huis op de hoek van de Splinterlaan en de Pinksterbloem hangen. Verhuurder Rijnhart Wonen heeft ze aangeschreven dat de feestelijke versiering maandag weg moet zijn. Het leidt tot een lawine aan verontwaardigde reacties.

Al voor het zesde jaar versierden Klok en Van Leeuwen onlangs hun huis aan de buitenkant weer met kerstbomen, sterren, de kerstman in zijn slee en tal van andere figuren van lichtjes. Donderdag kregen ze opeens een brief van Rijnhart. ’Wij hebben gezien dat u erg veel kerstversiering heeft aangebracht’, lazen ze. ’Waarschijnlijk met de beste bedoelingen, om het gezellig te maken in deze tijd. Helaas is het absoluut niet toegestaan om zaken aan ons pand te bevestigen’.

In de brief worden ze gesommeerd de kerstversiering voor komende maandag te verwijderen. Klok zet het nieuws op Facebook. ’Voor iedereen fijne dagen’, schrijft hij, ’die van ons zijn verkloot’.

Hij krijgt een stortvloed aan reacties, allemaal tégen Rijnhart. ’Zeurpieten’ zijn het, ’zielige lui’, en het verbod is ’belachelijk’. ’Ik rij er altijd speciaal even langs met de kinderen. Ze vinden het prachtig, het geeft ons een echt kerstgevoel’, schrijft een vrouw. ’De keren dat ik naar werk mag zijn een uitje geworden, met als hoogtepunt lang jouw huis fietsen. Al regent het; altijd een glimlach op mijn gezicht’, noteert een ander.

Klok vindt de reacties hartverwarmend. ,,Mensen vinden het hartstikke gezellig. Ik hoor alleen maar positieve geluiden. Ik krijg zelfs kerstkaarten in de bus van onbekenden die schrijven hoe leuk ze het vinden.’’ Zijn vriendin en hij kijken elk jaar uit naar de dagen voor kerst, als de versiering weer kan worden opgehangen. ,,Als ik thuiskom van mijn werk geniet ik van mijn eigen huis. En dit jaar kunnen we allemaal wel een lichtje gebruiken. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat dit weg zou moeten.’’ Brandgevaarlijk, zoals de verhuurder beweert, zijn de lichtjes volgens Klok absoluut niet.

De reacties op Facebook en een telefoontje van deze krant zijn voor Rijnhart aanleiding om het besluit te heroverwegen. ,,We gaan maandag met onze technische man langs om te kijken of het kan’’, zegt directeur Chrétien Mommers. Van Leeuwen en Klok mogen hun feestverlichting dus nog even laten hangen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.