Twee miljoen voor Leids onderzoek

Martina Vijver (links) doet onderzoek in slootjes: het zogeheten Levend Lab in Leiden.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

De Leidse milieuwetenschapper Martina Vijver heeft twee miljoen euro gekregen voor een 5-jarige studie naar de effecten van nieuwe nanomaterialen op het milieu.

Vijver is dolblij met haar zogeheten ERC Consolidator Grant. „Het is een prestigieuze beurs, die erkenning geeft voor het bestuderen van het gedrag en de mogelijke toxiciteit van nieuwe nanomaterialen in biologische leefgemeenschappen.”

De minuscule nanomaterialen (een nanometer is een miljoen keer zo klein als een millimeter) worden tegenwoordig vaak ingezet om producten te verbeteren. Een voorbeeld is beter bestand maken van producten tegen krassen. Het materiaal kan ook gebruikt worden om producten lichter, sneller of sterker te maken. Nanomaterialen werken vaak beter dan ander materiaal.

Bijna iedere chemische stof kan nu op de nanoschaal vervaardigd worden. Daardoor hebben ze allemaal een chemisch werkingsmechanisme en daarnaast vertonen de deeltjes bepaald gedrag, het zogeheten colloïde gedrag. Vijver wil weten wat de veiligheid van dit soort materialen op lange termijn is, en welk effect ze hebben op het milieu.

Zij onderzoekt dit in het ’Levend Lab’ in Leiden, waarvan zij een van de initiatiefnemers is. In deze reeks slootjes achter mensmuseum Corpus wordt onderzoek gedaan naar de effecten van schadelijke stoffen in een natuurlijke situatie.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.