Datalek bij justitie: onterecht toegang tot persoonsdossiers

ANP Producties | Bron: ANP

Door een datalek hebben medewerkers van twee uitvoeringsorganisaties van Justitie tien maanden lang onbevoegd toegang gehad tot persoonsdossiers in het Justitieel Documentatie Systeem (JDS). In de dossiers zitten onderzoeksrapporten van psychiaters en de reclassering over verdachten en veroordeelden. Sinds begin dit jaar worden in het JDS ook de adviezen van het Openbaar Ministerie (OM) bewaard.

Bij de toevoeging van de OM-adviezen op 1 januari is iets fout gegaan, waardoor een aantal medewerkers onbedoeld ook toegang kreeg tot de psychiatrische en reclasseringsrapporten. Het datalek werd eind oktober ontdekt. Daarna is de onterechte autorisatie beëindigd. Ook is onderzocht wie in de dossiers had gekeken en om welke informatie het ging, schrijven de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

In totaal hadden 24 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waaronder gevangenissen, en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) onrechtmatige toegang gehad. Uit onderzoek blijkt volgens de ministers dat niemand van de betrokkenen onrechtmatig informatie heeft ingekeken.

Vanwege de gevoeligheid van de gegevens en de lange duur en omvang van het lek, heeft Justitie dit gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. De kwestie zal nog nader worden beoordeeld.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.