Noordwijkerhouter moet van OM 17 jaar de cel in voor doodslag en lichaam laten verdwijnen in shredder

Noordwijkerhout

Voor het doden van de sinds 2002 vermiste Patrick van Dillenburg en het wegmaken van zijn lichaam heeft het Openbaar Ministerie maandag 17 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 50-jarige Ad K. en de 60-jarige Fred T. Volgens het OM hebben zij de 38-jarige Amsterdammer doodgeslagen en -geschoten en zijn lichaam laten verdwijnen in een shredder. Beide mannen ontkennen.

Eerder heeft K. tegen een undercoveragent wel verteld dat hij met de uit Noordwijkerhout afkomstige T. Van Dillenburg om het leven heeft gebracht. Hij trok dit later in en zegt nu dat die bekentenis een ’broodjeaapverhaal’ was. Er zou misbruik zijn gemaakt van het feit dat hij zwaar verslaafd was en financieel aan de grond zat.

Lees ook: Noordwijkerhoutse xtc-handelaar voor rechter voor moord op drugshandelaar Patrick van Dillenburg: ’Dit is volslagen onzin’

Aan de undercovermethode is veel aandacht besteed. De verdediging meent dat politie en OM gebruik hebben gemaakt van de Mr. Big-methode, een methode waarbij de Hoge Raad in twee andere strafzaken kanttekeningen heeft geplaatst, en hun boekje te buiten zijn gegaan.

Ook verklaarde K. dat de undercoveragenten niet alle gebeurtenissen juist hadden weergegeven. Het OM stelt echter dat van de Mr. Big-methode geen sprake is geweest en dat de gebruikte undercoveroperatie ’de toets der kritiek van de Hoge Raad’ kan doorstaan.

Van Dillenburg kreeg op 2 januari 2002 een telefoontje, zei tegen zijn vriendin dat hij even weg moest en keerde niet meer terug. Zijn lichaam is nooit gevonden. T. heeft geopperd dat Van Dillenburg mogelijk in Brazilië een nieuw bestaan zou zijn begonnen.

Voor het OM staat vast dat de Amsterdammer niet meer leeft omdat er, ondanks een internationale signalering, nooit meer enig teken van leven van hem is vernomen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.