Premium

Covid Radar LUMC: coronavirus waart rond onder middelbare scholieren

Studenten testten in oktober het vaakst positief op het coronavirus, blijkt uit het bovenste grafiekje, op basis van gegevens van de Covid Radar van het LUMC, maar vanaf week 44 (november) namen middelbare scholieren de toppositie over. Middelbare scholieren hebben ook de meeste contacten binnen anderhalve meter, blijkt uit het onderste grafiekje.
© Afbeelding Covid Radar/LUMC
Leiden

Leerlingen in het voortgezet onderwijs waren in november de grootste verspreiders van het coronavirus. Dat blijkt uit gegevens van de app Covid Radar van het Leids Universitair Medisch Centrum. Jongeren vanaf een jaar of 12 blijken ook het minst in de gelegenheid te zijn om zich te houden aan de anderhalvemeterregel: tussen eind juli en eind november hadden zij dagelijks gemiddeld zes contacten binnen die straal.

Met de Covid Radar wil het LUMC het verloop en de verspreiding van het coronavirus door Nederland zo goed mogelijk volgen. Ruim 280.000 mensen hebben de app op hun smartphone staan en ruim 11.000 mensen hebben hem nu meer dan honderd keer ingevuld. In totaal heeft het team van onderzoekers onder leiding van hoogleraar huisartsgeneeskunde Mattijs Numans de beschikking over 5,5 miljoen metingen, die zijn verzameld sinds 1 april dit jaar.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.