’Hopelijk is het verbod op carbidschieten in Kaag en Braassem maar tijdelijk’

Carbid, een machtig goedje.
Roelofarendsveen

Kaag en Braassem krijgt een gedeeltelijk verbod op carbidschieten. De gemeenteraad heeft maandagavond unaniem ingestemd met het voorstel van B en W om het schieten binnen de bebouwde te verbieden en daarbuiten alleen onder strenge voorwaarden toe te staan.

Tijdens een commissievergadering een week ervoor klonken nog kritische geluiden. Zo vroeg Anja de Rijk (CDA) zich af of er geen waterbedeffect dreigt nu de gemeente ruimere schiettijden toestaat dan sommige andere regiogemeenten, te weten van 10.00 uur oudejaarsdag tot 2.00 uur oudejaarsnacht.

En Peter van Dijk (VVD) betwijfelde of het nodig is om allerlei bepalingen over carbidschieten op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening wanneer het altijd al kan mogelijk is om op te treden bij gevaarlijke situaties.

Volgens burgemeester Marina van der Velde is dat zeker zo. ,,Je hebt minder tekenen nodig om te zeggen dat iets niet in de haak is. Loopt iemand in de bebouwde kom rond met een melkbus, dan kun je al optreden.’’

Proefpakketten

Tijdens de raadsvergadering was er amper discussie. Eenieder leek het verbod als iets onvermijdelijks te zien nu dit coronajaar een vuurwerkverbod kent. Hoe probleemloos de ’eigen’ carbidschieters altijd opereerden, niemand zit te wachten op onervaren buitenstaanders die met proefpakketten de polder in trekken.

Of, zoals Nick van Egmond van D66 het noemde: ,,We begrijpen dat we, gezien de uitzonderlijke situatie, voorzorgsmaatregelen moeten treffen.’’

Net als Van Dijk kijkt hij echter uit naar de evaluatie die eind 2021 gehouden gaat worden. Bij het terugkijken op de voorbije en het vooruitblikken naar de nieuwe jaarwisseling kunnen raadsleden de wijzigingen van nu weer intrekken, meldde de burgemeester.

Van Egmond verwacht dat ook: ,,We gaan ervan uit dat zo’n verbod een tijdelijke maatregel is, vooral omdat we voorheen nooit problemen hebben gehad met het carbidschieten.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.