Bijna de helft van alle inwoners in de Fortuinwijk-Zuid is gepensioneerd. Janneke (80) is er één van

Janneke (80) woont al dertien jaar in de Apollotoren. ’Net zo lang als de toren er is.’

Janneke (80) woont al dertien jaar in de Apollotoren. ’Net zo lang als de toren er is.’© Foto Hielco Kuipers

Nina Eshuis
Leiden

De Fortuinwijk-Zuid is een grijze buurt. Maar liefst 38 procent van de inwoners in deze buurt is gepensioneerd. Na deze groep wonen er vooral werknemers met een eigen woning (30 procent).

Janneke Palma (80): „Dertien jaar woon ik nu in de Apollotoren. Net zo lang als de toren er is. Ik ken de buurt goed, omdat ik er elke dag met mijn hondje Bonnie doorheen loop. We hebben natuurlijk die grote school, het Vlietland College, maar verder is het is een hele rustige buurt.

„Nu ben ik tachtig, dus ik doe niet veel meer. Ik heb altijd boeken verkocht op het station in Leiden. Dat was heel leuk. Ik ben gek op lezen en ik ben lid van de bibliotheek. Meestal ga ik naar die in de Stevenshof, dat is de dichtstbijzijnde.

„Deze tijd vind ik een beetje vervelend. We gingen altijd zwemmen met de dames van de toren, maar dat gaat nu niet meer. Dames die net als ik alleen zijn, maar ook dames die nog een partner hebben. We gaan leuk met elkaar om. We komen af en toe bij elkaar op de koffie, wisselen boeken uit en tijdschriften. Soms drinken we een wijntje samen. ’s Zomers zitten we hier lekker in de tuin.

Tekst loopt door onder de grafiek

„Er zijn hier heel veel ouderen. Een hoog rollatorgehalte, zeg ik altijd maar. De Apolloflat is een flat voor 55-plussers. We zien elkaar hier ook steeds ouder worden. Ik was 67 toen ik hier ging wonen. Eigenlijk zou ik hier met mijn man gaan wonen. Maar dat is niet gelukt, hij heeft het niet gered. Hij zei altijd tegen me: woonden we alvast maar daar hè. Ik had een heel huis in de Bockhorst, aan de andere kant van Leiden. Maar ik ben toch verhuisd. Anders vereenzaam je zo.

„Toen heb ik ook voor het eerst een hondje genomen, dat hondje is inmiddels ook overleden. Bonnie is vier. Ik was 76 en dacht: ik ga het toch weer doen. Ik kan nog goed lopen en het is ook gewoon nog heel gezond. Je moet eruit, om half acht loop ik al door de wijk heen. Je hebt ook altijd aanspraak met een hond. Ze is heel sociaal, ze vindt iedereen leuk, hè Bon? We gaan zo weer verder hoor.”

Lees ook: Leiden in negen inwonersprofielen: wie wonen er in uw buurt? Bekijk het op de kaart

Lees hier meer artikelen over wonen

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.