Rachid (42) komt nog elke dag in de Havenwijk-Zuid, ook al woont hij in Oegstgeest. ’Ik beschouw dit nog steeds als mijn buurt’

In de Havenwijk-Zuid zijn inwonersgroepen relatief gelijk verdeeld. Aan de linkerkrant van de Herengracht staan corporatiehuizen, aan de rechterkant koophuizen.

In de Havenwijk-Zuid zijn inwonersgroepen relatief gelijk verdeeld. Aan de linkerkrant van de Herengracht staan corporatiehuizen, aan de rechterkant koophuizen.© Foto Hielco Kuipers

Nina Eshuis
Leiden

De Havenwijk-Zuid is een van de meest evenwichtige buurten in Leiden als het op de verdeling van groepen inwoners aankomt. Zo’n 20 procent van de inwoners is student, 16 procent is werknemer en woont in een huurhuis van een woningcorporatie, 13 procent is starter met een woning in de vrije sector.

Rachid (42, wil niet met achternaam in de krant vanwege zijn werk als beveiliger): „Ik heb ongeveer dertig jaar in deze buurt gewoond. Ik ken alles hier. Nu woon ik in Oegstgeest, maar ik beschouw dit nog steeds als mijn buurt.

„Mijn moeder woont hier nog, ze is 81. Ik ga bijna dagelijks bij haar langs. Ze kan nog voor zichzelf zorgen, maar we doen wel wat kleine dingetjes voor haar. De vuilniszak weggooien, afwassen, een beetje opruimen. Mijn broer doet meer dan ik. We zijn een soort mantelzorgers, maar het doel is vooral sociaal contact. Mijn moeder komt niet meer buiten, daar heeft ze geen behoefte aan. Mijn vader is overleden.

Tekst loopt door onder de grafiek

„Ik heb veel veranderingen meegemaakt hier. Deze buurt is midden in het centrum, maar toch heb je een soort van rust. Het is een populaire locatie. Toen ik er nog woonde, was er meer huur, voor mensen met lage inkomens en waren er wat studenten. Zie je die nieuwbouw daar? Daarachter, dat was een parkeerplek. Daar ging ik altijd voetballen. Als je hier bent opgegroeid, ging je daar voetballen. Daar staat nu allemaal nieuwbouw.

„Vroeger hadden de mensen wel wat contact. Je speelde veel meer buiten. Nu is er helemaal geen contact. Je hebt hier Nederlandse studenten, internationale studenten, expats, je hebt mensen met een koophuis en een nieuwe auto. En je hebt mensen met een lager inkomen die huren. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze op dezelfde locatie wonen.

,,Ik zou hier wel weer willen wonen. Maar het is duur hoor, heel duur. Het is lastig, de markt is helemaal verrot. Koop is te duur, ook als je hier als nieuwe huurder komt betaal je heel veel. Maar ik zou het wel willen.”

Lees ook: Leiden in negen inwonersprofielen: wie wonen er in uw buurt? Bekijk het op de kaart

Lees hier meer artikelen over wonen

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.