Starters mogen samen iets betaalbaars gaan bouwen in Kaag en Braassem

Nieuwe Wetering

Starters die er samen voor zorgen dat er woningen en appartementen komen die ze wél kunnen financieren. Het lijkt er echt van te komen in Nieuwe Wetering.

Na een digitale informatieavond die 95 geïnteresseerden trok, heeft de gemeente gepeild of er voor tien appartementen en zes eengezinswoningen aan het Regenboogpad voldoende geschikte kandidaten zijn. Dat blijkt het geval: van de dertig aanmeldingen voldoen er 28.

B en W hebben daarom besloten verder te gaan met het project waartoe ze zelf de aanzet hebben gegeven. Het adviesbureau dat de beginfase heeft begeleid, mag nu ook de volgende fase trekken. Daarin komt het onder meer tot de officiële inschrijving voor de woningen en de oprichten van een vereniging die de opdracht geeft voor de bouw ervan.

Door de constructie met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap zijn (dure) projectontwikkelaars niet nodig en hebben bewoners meer invloed op ontwerp en inrichting van hun woning. Ze kunnen er zelfs voor kiezen om de woningen gedeeltelijk zelf af te bouwen. Zo zijn ze goedkoper uit. Prijzen van 210.000 euro voor een appartement, 250.000 voor een tussenwoning en 300.000 euro voor een hoekwoning zouden zo haalbaar zijn.

Inschrijving

Er komt nu een website met alle informatie over het project. Rond 1 maart begint daar ook de officiële inschrijving. Wie interesse heeft, aan de eisen voldoet en de aankoop ook financieel rond krijgt, heeft vier weken de tijd om zich in te schrijven.

Om in aanmerking te komen moeten kandidaten minimaal 18 jaar zijn en mogen ze niet eerder een koopwoning hebben gehad. Verder dienen ze in de gemeente te wonen en er minimaal drie jaar aaneengesloten ingeschreven te staan. Zijn ze uitgeschreven, dan dienen ze binnen twee jaar terug te keren. Een eventuele partner hoeft die binding niet te hebben.

Van de dertig belangstellenden die reageerden op de behoeftepeiling, hebben er tien een partner. Zestien kandidaten zijn tussen de 20 en 24 jaar oud, negen tussen de 25 en 30 en vier tussen de 30 en 40. Nummer dertig is nog geen twintig.

Wie is ingeloot, moet minimaal vijf jaar aan het Regenboogpad gaan wonen. Zo wil de gemeente speculatie voorkomen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.