Onderzoek naar 25 turntrainers voor grensoverschrijdend gedrag door Instituut Sportrechtspraak

Marco Knippen
Amsterdam

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) doet momenteel onderzoek naar 25 turntrainers, hebben voorzitter Dick van Steenbeek en bestuurslid Peter Vogelzang van het ISR tegen de NOS bevestigd. Tegen de trainers zijn één of meerdere meldingen gedaan voor grensoverschrijdend gedrag.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

De meldingen vloeien voort uit de schuldbekentenis van trainer Gerrit Beltman, die eind juli in deze krant toegaf dat hij decennialang turnsters fysiek en psychisch heeft mishandeld.

Sinds zijn ontboezeming zijn vele slachtofferverhalen naar buiten gekomen en is onder anderen bondstrainer Vincent Wevers, de vader van regerend olympisch balkkampioene Sanne, van wanpraktijken beticht.

De laatste tijd zijn er, zoals deze krant vorige maand al meldde, ook meerdere klachten bij het ISR over de werkwijze van het instituut zelf binnengekomen.

Die grieven behelzen procedurefouten, een gebrek aan transparantie, onheuse bejegening, vooringenomenheid, schending van privacyregels en onwaarheden, slordigheden plus hiaten in gespreksverslagen.

De twee ISR-bestuurders erkennen dat het ’heel reële klachten zijn’. Er moeten, volgens hen, ’nog flink wat slagen’ worden gemaakt om de organisatie kwalititatief op orde te brengen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.