Onrust in Velsen-Noord voorbij, een aanhouding verricht

ANP Producties | Bron: ANP

In het Noord-Hollandse Velsen-Noord is de rust weer teruggekeerd, meldt de politie, nadat een groep van circa veertig jongeren eerder op maandag agenten met zwaar illegaal vuurwerk en glas bekogelden in de omgeving van het Stratingplantsoen. Burgemeester Frank Dales gaf een noodbevel af vanwege de onrust.

De Mobiele Eenheid moest er aan te pas komen om de rust te herstellen. Een 15-jarige uit Velsen-Noord is aangehouden vanwege het afsteken en op zak hebben van illegaal vuurwerk. De politie is een onderzoek gestart en sluit nog meer aanhoudingen niet uit. Eerder sprak de politie van meerdere aanhoudingen, maar dat bleek niet te kloppen.

Burgemeester Dales riep inwoners vanwege de overlast op niet zonder noodzaak naar buiten te gaan. Het noodbevel werd afgegeven omdat de politie zijn werk niet veilig meer kon uitvoeren, liet de gemeente weten. Het bevel was specifiek van toepassing op de groep jongeren die de onrust veroorzaakte.

Sociale media

De groep kwam bijeen na een oproep op sociale media om vanaf 17.00 uur vuurwerk af te gaan steken, zegt de politie. Verschillende mensen die het bericht verspreidden werden van tevoren door de politie benaderd en trokken de oproep in, maar dat kon niet voorkomen dat meerdere jongeren toch gehoor gaven aan het bericht.

De jongeren vernielden een aantal hekken, verkeersborden en een kerstboom, zei een politiewoordvoerder. Een supermarkt aan de nabijgelegen Wijkerstraatweg ging eerder op de avond na overleg met de politie dicht, nadat er vuurwerk naar binnen was gegooid.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.