Teylingen de boer op met Ruïne van Teylingen

De bollenschuur met op de achtergrond de ruïne.© Foto Hielco Kuipers

Sjaak Smakman
Teylingen

Teylingen wil nu snel de boer op met de Ruïne van Teylingen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een brochure die bedrijven moet verleiden om in en rond de aan de ruïne grenzende bollenschuur van Westerbeek iets te gaan ondernemen. Die moet binnenkort de deur uit.

Een paar maanden geleden kocht de gemeente voor zo’n twee miljoen de oude bollenschuur en de omliggende grond om daar samen met de ruïne een toeristische attractie te maken die jaarlijks maximaal zo’n 50.000 bezoekers moet trekken. De ruïne trok de afgelopen jaren nog geen tiende van dat aantal. Onder meer een uitzichtpunt moet de uit de dertiende eeuw stammende ruïne aantrekkelijker maken. Daarnaast staat kleinschalige daghoreca in de oude kaasschuur op het programma.

Wat er op het Westerbeekterrein en met de schuur kan of gaat gebeuren is vooral afhankelijk van de belangstelling van marktpartijen. Wat de gemeente betreft komt erop het terrein in elk geval een educatief centrum. Of de schuur blijft staan, is overigens nog een beetje de vraag. Het college doet daar zijn uiterste best voor, zei wethouder Arno van Kempen bij het besluit tot aankoop in september, maar kan dat niet garanderen.

Er zijn inmiddels wel een paar initiatieven bij de gemeente ingediend, zoals voor een grote kruiden-, groenten- en fruittuin. Verder wil kringloopwinkel en -werkplaats Jojo er graag een duurzaam ontmoetingscentrum vestigen. Jojo zit nu nog in de oude Hoogvliet aan het Hortusplein maar zal daar weg moeten bij de terugkeer van de supermarkt naar het centrum. Nog een gegadigde is museum De Zwarte Tulp.

Verkeerstechnisch is het allemaal geen probleem, benadrukt wethouder Van Kempen nog een keer in een overzicht van de stand van zaken. Volgens onderzoek is met een middenberm op de N443 ter hoogte van de kruising met de Teylingerlaan veel op te lossen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.