Flat aan Aidaplein in Alphen ontruimd na explosie vuurwerkbom, één persoon zwaargewond [update, video]

© Toon van der Poel
© Toon van der Poel
© Toon van der Poel
© Toon van der Poel
1/9
Alphen aan den Rijn

Op de eerste verdieping van een flat aan het Aidaplein in Alphen aan den Rijn is donderdagmiddag zwaar illegaal vuurwerk ontploft. Een zwaargewond slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

De explosie van de vuurwerkbom was rond half twee in de middag in een flatwoning op de eerste verdieping. ,,Een van de scenario’s waar we rekening mee houden is dat er in die flat mensen met het vuurwerk aan het knutselen waren’’, zegt een woordvoerder van de politie. ,,Daar waarschuwen we natuurlijk al een tijdje voor dat dat heel onverstandig is.’’

(Tekst gaat door onder de video)

Omstanders zeggen dat het slachtoffer een man is die met bebloed gezicht en een theedoek om zijn arm is overgebracht naar het ziekenhuis. Naar verluidt zou de man zijn arm kwijt zijn. De politie wil dit niet bevestigen: ,,Wij doen geen uitspraken over de aard van de verwondingen. Het beste is om eigen bronnen te gebruiken en goed naar de foto’s van het slachtoffer te kijken.’’

Aanhouding

Een 35-jarige Alphenaar is na de explosie aangehouden, zo heeft de politie bekendgemaakt. De man was samen met het slachtoffer in het appartement aanwezig op het moment van de explosie. Het slachtoffer zelf is nog niet aangehouden, omdat zijn conditie daar te slecht voor is.

De explosie veroorzaakte veel schade, maar de brandweer gaat er - na bouwkundig onderzoek - vanuit dat de flat nog ’stabiel’ is.

Wel waren de woningen op de eerste en tweede verdieping ontruimd en werd opvang geregeld in het naburige zalencentrum De Bron, naast winkelcentrum De Ridderhof. Rond vijf uur in de middag zaten daar tien bewoners. Rond 18.00 uur werd bekendgemaakt dat de meeste omwonenden terug naar huis konden.

(Tekst gaat door onder de foto)

De brandweer heeft een oproep gedaan via Twitter: ’Kom niet hierheen, er is niets te zien en je brengt je eigen gezondheid in gevaar.’
© Toon van der Poel

Het Team Explosieven Verkenning (TEV) van de politie vond bij een doorzoeking van de flatwoning waar de bom afging meer explosief materiaal. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat dit materiaal onschadelijk maken. De bewoners van de panden naast en direct boven het appartement waar de explosie was, moesten wachten tot de EOD klaar is. Iets na 19.30 uur was het appartement veiliggesteld en kon iedereen weer terug naar zijn woning.

De omgeving van de flat was afgezet, maar dat kon niet voorkomen dat een grote groep omwonenden en andere belangstellenden naar de rampplek ging. De brandweer deed daarom in de loop van de middag een oproep via Twitter om thuis te blijven: ’Kom niet hierheen, er is niets te zien en je brengt je eigen gezondheid in gevaar. Ook nu is het nog steeds coronatijd’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Toon van der Poel
Aan de uitgerukte brandweermannen werden oliebollen uitgedeeld
© Toon van der Poel

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.