Universele spreekbuis Jan-Willem Anholts (53) overleden

Jan-Willem Anholts.
© Archieffoto
Oegstgeest

In Friesland is op de valreep van 2020 Jan-Willem Anholts overleden. Hij werd 53 jaar. Oegstgeestenaar Anholts bekleedde tal van opvallende functies en banen, waardoor hij in brede kring bekend werd.

Zo was hij jarenlang landelijk woordvoerder van het Centraal orgaan opvang asielzoekers, kortweg COA. Anholts was niet alleen een professionele spreekbuis voor de vluchtelingenorganisatie, hij toonde zich ook zeer betrokken bij het onderwerp. Bij de asielcrisis van 2015 doorkruiste hij van vroeg tot laat het hele land om noodopvang voor de grote stroom vluchtelingen te regelen.

Anholts ging naar school op het Visser ’t Hooft, studeerde journalistiek in Amsterdam en kwam als twintiger in de gemeenteraad van Oegstgeest, namens het CDA. ,,Ze konden niemand anders vinden’’, grapte hij begin jaren negentig over zijn politieke ambities. En met zijn oorknopje, warrige haardos en ietwat studentikoze voorkomen, toonde hij zich toen ook zeker geen doorsnee christendemocraat.

Hij verruilde niet veel later de politiek voor een betrekking als woordvoerder bij diezelfde gemeente Oegstgeest en Anholts had daarnaast tal van bijzondere bijbaantjes. De meest opmerkelijke was zijn pr-functie voor de Noord-Limburgse band Rowwen Hèze. Anholts had ze in Leiden zien optreden en bood aan, na enkele negatieve recensies, om de groep voortaan te vertegenwoordigen. Bijna 23 jaar bleef hij vervolgens aan de muzikanten verbonden en hij schreef mee aan hun jubileumboek.

Anholts was in zijn eigen Oegstgeest eveneens bestuurslid geworden van de plaatselijke Oranjevereniging. Voorzitter Joop Verdonk is op de website lovend over zijn oud-collega. ’Iedere Koninginnedag was Jan-Willem vanaf zeven uur ’s morgens in touw met de organisatie van het feest op de Hofdijck. Kinderactiviteiten opbouwen, sponsors een podium geven, bands ontvangen; alles had hij in de hand. Het gaf een vertrouwd gevoel, laat dat maar aan Jan-Willem over. Daar voelde hij zich thuis. Als het Oranjefeest ’s middags losbarstte, was hij met een drankje in zijn hand in zijn element.’

Twee jaar geleden werd een tumor bij Anholts ontdekt, net nadat hij met zijn vrouw en dochter naar Friesland was verhuisd om daar een zorgboerderij op te zetten. Hij overleed op 30 december. Op de bekendmaking daarvan staat: ’huil niet omdat ik er niet meer ben, maar glimlach omdat ik er was.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.