Bewegend Verleden: de strenge winter van 1979 [video]

Leiden

Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de strenge winter van 1979.

Erfgoed Leiden beschikt over de film ’Leids Leven 1979’, gemaakt door filmpgroep Tiem. De film is een aaneenschakeling van korte verslagen.

In dit lange fragment zien we de strenge winter van dat jaar in de stad. Heel wat anders dan vandaag!

Er wordt natuurlijk geschaatst op de grachten, inclusief een schaatsevenement met gratis chocomel en snert van Leidsch Dagblad. Begin januari is het ijs eigenlijk nog te dun, maar niemand trekt zich iets aan van de waarschuwingen. Op de Zoeterwoudsesingel schaatsen dagelijks honderden mensen.

(Tekst loopt door onder de video)

IJzel ontwricht op 21 januari het leven in Leiden. Er ligt zo’n ijslaag op straat dat er op geschaatst kan worden. Een van de strooiwagens van de reinigingsdienst belandt die middag in het Rapenburg. De chauffeur springt nog net op tijd achter het stuur vandaan.

De filmers zijn aanwezig in de Lakenhal als daar een een tentoonstelling wordt geopend over de grote brand in het stadhuis van Leiden, dan 50 jaar geleden. Ook in 1929 was het ijzig koud.

Tot slot zien we hoe Leidenaren in actie komen om de vogels te redden die te lijden hebben onder de kou.

Lees ook: Leidsch Dagblad 3 januari 1979: Winter in Leiden: mooi maar lastig

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

IJzel: schaatsen op straat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.