Voorwaardelijke cel- en taakstraf voor verdachte Leidse sextortionzaak

Annalaura Molducci
Den Haag

K.S. (23) uit Leiden heeft een voorwaardelijke celstraf van 276 dagen gekregen en een taakstraf van 120 uur voor zijn rol in wat is gaan heten de ’Leidse sextortionzaak’. Daarbij werden tientallen mannen afgeperst met hun naaktfoto’s.

S. is de enige meerderjarige in de zaak en moest twee weken geleden in een openbare zitting van de rechtbank voorkomen. Volgens de rechters is bewezen dat de man drie van zijn bankrekeningen beschikbaar stelde voor grote sommen afgeperst geld. Op de rekeningen is voor 45 duizend euro aan ’tikkies’ gestort in pakweg een half jaar tijd.

De slachtoffers, allen man, maakten het geld over omdat ze werden bedreigd met het openbaar maken van hun seksueel getinte foto’s of gesprekken. Ze stuurden foto’s van zichzelf naar een persoon met een nepaccount, die zich voordeed als een vrouw die seksuele diensten aanbood.

Criminele organisatie

Volgens de rechtbank maakte S. deel uit van een criminele organisatie die tientallen slachtoffers heeft afgeperst in het hele land. Die organisatie was een half jaar actief. De ’leden’ verdeelden de taken en leerden van elkaar.

S. hoeft de cel niet meer in, omdat hij al 216 dagen in voorarrest heeft gezeten. Wel moet hij zich een jaar lang maandelijks melden bij de reclassering voor gesprekken en krijgt hij een taakstraf. Ook moet hij de 45 duizend euro terugbetalen die hij op zijn bankrekening is gestort.

Voorjaar

De andere 18 verdachten in de zaak verschijnen in het voorjaar stuk voor stuk apart voor de rechtbank. Omdat ze allen minderjarig zijn, gebeurt dat achter gesloten deuren en vallen ze onder het minderjarigenstrafrecht, waarbij wordt ingezet op een begeleidingstraject.

Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de eis van het openbaar ministerie van twee weken geleden. S. ontkende tijdens de zitting bij de rechtbank alle feiten en zei dat hij te goeder trouw zijn bankpas had uitgeleend aan een vriend die hij daarna niet meer heeft gezien.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.