Ampul van eerste coronavaccin naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden

Sanna Elkadiri krijgt in Veghel de eerste vaccinatie.© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Theo de With
Leiden

De ampul van de eerste vaccinatie tegen het coronavirus gaat naar Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

De eerste prik is woensdagochtend onder grote mediabelangstelling in Veghel gezet. De 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri was als eerste aan de beurt en kreeg het Pfizer-vaccin toegediend.

De lege ampul verhuist naar het wetenschapsmuseum in Leiden. Daar is momenteel de tentoonstelling ’Besmet!’ ingericht, waarin aandacht wordt besteed aan besmettelijke ziektes door de eeuwen heen. Uiteraard is daar ook veel aandacht voor de huidige coronapandemie. Vanwege de beperkende maatregelen is het museum op zijn minst tot 19 januari gesloten.

Eén vitrine op de tentoonstelling was bewust leeggelaten. Deze ruimte was gereserveerd voor het coronavaccin, waaraan bij de opening van de expositie nog hard gewerkt werd. ,,We zijn trots dat we deze belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis mogen toevoegen aan de rijkscollectie. Nu kunnen we eindelijk de lege vitrine vullen’’, aldus museumdirecteur Amito Haarhuis.

Koning Willem-Alexander opende afgelopen zomer de tentoonstelling ’Besmet!’. Deze expositie stond al twee jaar gepland en zou in maart openen, maar werd destijds uitgesteld vanwege de eerste lockdown.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.