Proef met avondopenstelling Katwijkse en Noordwijkse milieustraat krijgt vervolg, ondanks gebrekkige belangstelling

Een milieustraat.

Een milieustraat.© Archieffoto

Hielke Biemond
Katwijk/Noordwijk

De proef met openstelling van de Katwijkse en Noordwijkse milieustraat op donderdagavond krijgt ondanks gebrekkige belangstelling een vervolg.

Ongeveer vijftien inwoners per uur brachten hun afval ’s avonds naar bedrijventerrein ’t Heen, terwijl dat er overdag gemiddeld tachtig per uur zijn. De experimentele verruiming van de openingstijden heeft in het eerste halfjaar dan ook niet voor een ontlasting van de drukke zaterdag gezorgd, concludeert het Katwijkse gemeentebestuur.

Dat was juist wel het idee achter de opdracht die de politieke partijen CDA, ChristenUnie, VVD, Hart voor Katwijk, Durf en Fractie Smits in het voorjaar gaven. Zij wilden de drukte op deze manier beter spreiden.

Uit vrees dat de avondopenstelling voor nóg meer aanloop zou zorgen, gaf het gemeentebestuur er weinig ruchtbaarheid aan. ’De beperkte communicatie heeft er mogelijk toe geleid dat het aantal bezoekers beperkt is gebleven’, luidt nu de voorzichtige conclusie.

Er dan maar weer mee stoppen? Dat zou volgens Katwijk misschien voor de hand liggen, maar niet wenselijk zijn. ’Zeker gezien de doelstelling om tot meer afvalscheiding te komen, is de avondopenstelling een interessante servicemaatregel.’

Dat gebeurt niet meer het hele jaar door, maar alleen nog van april tot en met oktober: de drukste maanden in de milieustraat. Katwijk gaat daar tegen die tijd wel de aandacht op vestigen. Door te schuiven met de inzet van het bestaande personeel, moet de avondopenstelling de gemeente niet op extra kosten jagen.

In het afgelopen halfjaar was dat wel het geval, doordat alle werknemers overdag keihard nodig waren. Als effect van de coronacrisis steeg het totale aantal bezoekers met twintig- tot vijfentwintigduizend. Katwijk kreeg de kosten voor de extra inzet van personeel op donderdagavond vergoed uit de ’coronagelden’ van het kabinet.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.