ZZ Leiden past nieuw puzzelstukje Giddy Potts in [video]

Joris Zandbergen
Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden paste zaterdag in het oefenduel met BAL uit Weert weer een puzzelstukje in. Giddy Potts, de nieuwste Amerikaan, maakte zijn debuut voor de formatie van coach Geert Hammink.

Potts is een opvallende verschijning. De shooting guard is voor basketbalbegrippen niet heel groot, maar heeft het fysiek van een American Footballspeler. In de wedstrijd tegen de ploeg uit Weert kwam hij nog van de bank.

Hij verwonderde zich even zichtbaar over wat er in Nederland allemaal mag qua duwen en trekken, en zette die lichte ergernis vervolgens om in daden. Met een machtige sprong viel hij de basket van BAL aan, de drie Limburgers die hem dat probeerden te beletten als lastige insecten van zich afschuddend. De bal ging door het net en hij kreeg er een bonus vrije worp bij.

Eind december voegde Potts zich bij Leiden, om vervolgens snel weer huiswaarts te vliegen voor de geboorte van zijn kind. Eenmaal terug in de Sleutelstad kreeg hij last van zijn lies, en moest hij het oefenduel met Donar van dinsdag aan zich voorbij laten gaan.

Zaterdag liet hij zien dat hij een aanwinst is. ,,Zeker een toegevoegde waarde’’, zei coach Hammink. ,,Giddy is een speciale speler. Hij is sterk en snel, en kan zijn eigen schot creëren. Bovendien past hij goed in het team.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hammink had opnieuw niet de luxe van een compleet team, want Carrington Love, de andere tussentijdse aanwinst, bleef met lichte klachten aan de kant tegen Weert. Troy Koehler kampt met een enkelblessure en ook is grote man Mees van ’t Hoff nog altijd herstellende van een hersenschudding. De coach maakte daarom noodgedwongen maar zonder moeite gebruik van een flink aantal jonge talenten.

Uiteraard waren het de kernspelers die uiteindelijk het verschil maakten. In de eerste helft had ZZ het nog best moeilijk met het verdienstelijk spelende Weert. Dat kwam volgens Hammink ook omdat zijn formatie niet scherp genoeg begon. ,,In de rust heb ik het niet over tactiek gehad maar over inzet en concentratie. Kennelijk trof ik een open oor, want in de tweede helft speelden we zoals het hoort.’’

Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong lieten in die periode zien dat het met hun vorm wel goed zit, een week voor de eerste competitiewedstrijd, tegen Donar. Nzekwesi was nauwelijks houdbaar onder de borden, en dat was deze keer maar goed ook want center Michael Finke wist zich vaak geen raad met de keren dat hij in de bucket werd aangespeeld. Toch heeft de grote Amerikaan eerder laten zien daar wel een factor te kunnen zijn. Leiden krijgt steeds meer speerpunten. Als het team straks compleet is, kan het het iedereen lastig maken.

ZZ Leiden-BAL 77-53

(24-19, 17-17, 17-7, 19-10)

Scores ZZ Leiden: Nzekwesi 19 (10 rebounds), De Jong 16, Ververs 14, Potts 10, Finke 8, Van Bree 7, Poulina 3.

oefenbasketbal

ZZ LeidenBAL77-53

(24-19, 17-17, 17-7, 19-10)

Scores ZZ Leiden: Nzekwesi 19 (10 rebounds), De Jong 16, Ververs 14, Potts 10, Finke 8, Van Bree 7, Poulina 3.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.