Verliezer verkiezingen Oeganda gaat uitslag aanvechten

ANP Producties | Bron: ANP

De Oegandese oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen Bobi Wine, gaat de uitslag van de verkiezingen aanvechten. Al voor de bekendmaking van de uitslag beschuldigde Wine het regime van "het grootste gesjoemel ooit in de Oegandese geschiedenis".

De vooral bij jongeren populaire reggaezanger Wine roept zijn aanhangers zondag op om af te zien van geweld. "Ik neem deze pijnlijke maar onvermijdelijke leiderschapsbeslissing om bij jullie aan te dringen om af te zien van elke vorm van geweld, nu we het resultaat van de verkiezingen voor de rechtbank zullen aanvechten", aldus Wine op Twitter. Hij en zijn partij spreken over "wijdverspreide fraude" tijdens de verkiezingen.

De kiescommissie maakte vrijdag bekend dat zittend Oegandees president Yoweri Museveni herkozen is voor een zesde mandaat, met 58,6 procent van de stemmen. Museveni leidt het land al 35 jaar.

Onvrede

Onder veel vooral jongeren leeft onvrede over het bestuur van het land, de corruptie, de werkloosheid. Wine maakt zich sterk die problemen te kunnen aanpakken, en volgens waarnemers maakte hij kans om bij een eerlijk verloop de verkiezingen te winnen.

De aanloop naar de verkiezingen verliep al bijzonder gewelddadig en Wine werd tijdens het campagne voeren enkele keren opgepakt, maar uiteindelijk elke keer weer vrijgelaten. In de afgelopen weken werden wel tientallen van zijn medestanders opgepakt, en velen van hen zitten nog altijd opgesloten.

Uit de uitslagen van de parlementsverkiezingen, die ook donderdag gehouden werden, blijkt dat Wine's National Unity Platform de grootste oppositiepartij wordt.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.