Vliegverbod voor VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Het kabinet verbiedt voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Het verbod gaat zaterdag 23 januari in en blijft van kracht tot het kabinet een verplichte quarantaine kan invoeren voor reizigers. Die quarantaineplicht gaat gelden voor tien dagen, voor iedereen die vanuit het buitenland naar Nederland komt. Daar moet de wet voor worden aangepast en dat duurt een paar weken, aldus premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie over de nieuwe maatregelen.

Het kabinet wil reizigers registreren bij binnenkomst en er zal steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Wie niet op het juiste adres blijkt te zijn, krijgt een boete. Ook moeten alle reizigers die naar Nederland komen vlak voor vertrek een sneltest doen. Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. "Dus een dubbel slot op de deur", aldus Rutte.

Er geldt volgens de premier een "zeer beperkt aantal uitzonderingen" op het verbod, onder meer voor vrachtvluchten, vluchten om medische redenen en repatriëring.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.