Woordvoerder Biden: waarheid en transparantie terugbrengen

Onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden moeten "waarheid en transparantie" terugkeren naar de persruimte, heeft zijn persvoorlichter Jen Psaki gezegd tijdens de eerste persbriefing in het Witte Huis sinds Biden aantreden. Psaki zegt dat Biden haar die opdracht heeft meegegeven als woordvoerder. Bidens voorganger Donald Trump en diens woordvoerders stonden erom bekend dat ze het niet al te nauw namen met de feiten en hadden doorgaans een gespannen relatie met een groot deel van de Amerikaanse pers.

Bij het openen van de persbriefing noemde Psaki de inauguratiedag "historisch" en zei ze het een eer te vinden om achter de lessenaar in de persruimte van het Witte Huis te staan. "We zullen soms verschillen van inzicht hebben", zei ze tegen de verzamelde pers, "maar dat hoort bij een democratie". Psaki zei het als haar taak te zien om het vertrouwen van het Amerikaanse volk in de boodschappen vanuit het Witte Huis te herstellen.

Na de introductie besprak Psaki de vijftien presidentiële decreten die Biden op zijn eerste dag heeft uitgevaardigd. Die zijn er met name op gericht om de meest omstreden beleidsmaatregelen uit het tijdperk-Trump terug te draaien. Zo heeft Biden een einde gemaakt aan het inreisverbod voor mensen uit een groot aantal moslimlanden, de bouw van de muur aan de grens bij Mexico, de Amerikaanse terugtrekking uit de Wereldgezondheidsorganisatie, en heeft Biden besloten dat de VS weer meedoen met het klimaatverdrag van Parijs.

Ook heeft de kersverse president besloten een mondkapjesplicht in te stellen, in federale gebouwen, vliegtuigen en op federale grond. Ter bestrijding van de coronacrisis heeft Biden onder meer aan overheidsagentschappen gevraagd om ervoor te zorgen dat mensen niet uit hun huis worden gezet en heeft hij maatregelen genomen om de financiële lasten van Amerikanen met studieschulden te verlichten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.